Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Documenten met informatie over verzetsheld Geesbert van Barneveld overhandigd

16 juli 20213 minute read

Burgemeester Leendert de Lange nam op donderdag 15 juli een rapportage van maar liefst 192 pagina’s in ontvangst die door Peter Knijnenburg zijn verzameld over verzetsheld Geesbert van Barneveld. Voor de gemeente archivaris, Carla de Glopper, was er ook een exemplaar als dank voor haar hulp voor het opzoeken van diverse documenten in het oud archief.

Zes jaar geleden kwam Peter Knijnenburg in contact met Guus van Barneveld, de zoon van verzetsheld Geesbert van Barneveld. Guus vertelde dat hij al heel lang bezig is om een straat op naam van zijn vader te krijgen. De toezegging voor een straatnaam zou dateren uit 1947. De zoon ervaarde dit als een groot gemis en onrecht die de familie is aangedaan. Hierop heeft Peter Knijnenburg aangeboden om uit te zoeken wat er precies gebeurd was met de toezegging en het niet uitvoeren ervan. Wel is er in oktober 2012 in aanwezigheid van Guus van Barneveld een plaquette onthuld in het Raadhuis De Paauw “Ter nagedachtenis aan Geesbert van Barneveld” in de kamer waar hij zijn verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerde.

Burgemeester Leendert de Lange: “Mijn dank is groot voor het uitzoekwerk en deze uitgebreide bundel informatie. Iets waar ik alsnog, na al die jaren, graag verder vervolg aan wil geven. Ik denk daarbij aan het verbinden van de naam Geesbert van Barneveld aan het veld aan de Hofcampweg. Dat heeft nu nog geen officiële naam, maar inwoners kennen het als het ‘Hofcampveld’. Dat zou wat mij betreft een prachtige plek hiervoor zijn. Een plek om de verzetsactiviteiten uit de oorlog te kunnen eren.”

Wie was Geesbert van Barneveld

Verzetsheld Geesbert van Barneveld was een ‘gemeente ontvanger’ die tijdens de oorlogsjaren werkzaam was in Raadhuis de Paauw. Vanuit zijn werkkamer werden verzetsactiviteiten beraamd en er lagen geheime documenten in een kluis. Geesbert van Barneveld was degene die de sleutel van de kluis in bezit had. De verzetsactiviteiten gebeurden nota bene op loopafstand van ‘Landgoed Clingendael’, waar dr. Arthur Seyss-Inquart, Rijkscommissaris van Nederland zijn beestachtig schrikbewind voerde. Geesbert van Barneveld moest opboksen tegen de NSB-burgemeester Jhr. Daniël de Blocq van Scheltinga, die in hetzelfde pand als hij zijn kamer had.

Speurwerk
Anderhalf jaar duurde het speurwerk van Peter Knijnenburg naar Geesbert van Barneveld. Er werd onderzoek gedaan bij verschillende instanties, zoals de Documentatiegroep 40-45, het Arolsen Archives in Duitsland, de Centrale Europese Cartotheek en het Nederlandse Rode Kruis. Ook werd in Coronatijd een bezoek gebracht aan het Nationale Archief in Den Haag. Daar kreeg Peter Knijnenburg voorrang om in de indrukwekkende voorraad documenten een onderzoek doen. Mevrouw Carla de Glopper van het Historisch Archief Wassenaar verleende haar medewerking door snel documenten ter beschikking te stellen.

Dit resulteerde in een document van 192 pagina’s met een verzameling van gegevens die aan burgemeester De Lange zijn overhandigd. Helaas kan de zoon Guus van Barneveld de documenten niet in ontvangst nemen. Hij is in maart van dit jaar getroffen door Corona en begin april daaraan overleden. Zijn weduwe heeft de rapportage inmiddels ontvangen en haar dank hiervoor uitgesproken.

Ook is er een aanvraag ingediend om Geesbert van Barneveld postuum op te nemen in het register van Rechtvaardigen onder de Volkeren, een zogenaamde Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan joden. Ook zij ontvingen de verzameling van gegevens.

Tags

DocumentenGeesbert van BarneveldGemeenteTweede WereldoorlogVerzetsheldWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top