Skip to content

HartvoorWassenaar: Onderhoud aan wegen

28 juli 20213 minute read

Wanneer je besluit om je huis minder goed te onderhouden, zul je de eerste paar jaar weinig merken. Maar vervolgens ga je het zien en wordt het minder fraai. En uiteindelijk lopen de kosten op, want je moet gaan repareren. Niet vaak genoeg verven van je huis betekent dat je het hout eronder moet gaan herstellen.

De huidige coalitie (VVD/CDA/D66/LW) heeft besloten om het onderhoudsniveau van de Wassenaarse wegen per 2018 van niveau B naar niveau C te brengen. De gedachte was dat de bezuiniging op wegen voorlopig geen serieuze gevolgen zouden hebben. Ze waren nodig om de begroting rond te krijgen.

Op de gemeentelijke website staat het als volgt omschreven:

Wegen
Hierbij gaat het om het onderhoud aan wegen, trottoirs, fietspaden en parkeervakken. gemeente voert het onderhoud uit op niveau C. Dit betekent een onderhoudsniveau waarbij het onderhoud later wordt uitgevoerd dan volgens de richtlijnen wordt geadviseerd. Er is meer schade aan het wegdek toegestaan voordat ingegrepen wordt. Zo ontstaat er een onrustiger beeld met minder comfort.

Vervolgens wordt iedereen het zat, en komt er een inhaalplan van achterstallig onderhoud. En daarvoor wordt dan weer in de Wassenaarse reserves gegrepen. Uiteindelijk betekent dit dat je geld moet lenen. Alles gebeurt in de wetenschap dat gelijkmatig onderhoud van hoog niveau uiteindelijk de laagste kosten oplevert. Dus dit soort “politieke” beslissingen kost ons dus meer.

Inmiddels zien we de gevolgen. Wassenaar is een groen dorp. Maar er groeit ook al behoorlijk wat groen op het wegdek, de parkeerplaatsen, stoepen en fietspaden. Daar waar het niet hoort. En het feit dat groen groeit waar het niet hoort zorgt voor schade.

De bezuiniging op onderhoud van wegen bedraagt ongeveer €1miljoen per jaar. Wij van HartvoorWassenaar wegen dat af tegen de kosten van de opfraaibeurt van de Langstraat, ter grootte van €3,2miljoen. Zeker wanneer er geen plan bestaat, zoals in andere gemeenten wel, hoe het centrum van de toekomst er uit moet zien.

Voor HartvoorWassenaar is dit geen moeilijke afweging. Liever beter onderhoud in heel Wassenaar, dan andere stenen in de Langstraat.

HartvoorWassenaar wil het onderhoudsniveau weer verbeteren naar niveau B, of zelfs hoger. Al jaren spannen wij ons in voor goed onderhoud van het Wassenaarse groen en de wegen/stoepen/fietspaden/parkeerplekken. We willen er zelfs de toeristenbelasting voor verhogen.
Wij vinden dat het bij Wassenaar hoort en op de lange termijn goedkoper is.

HartvoorWassenaar. Solide en Verstandig. Voor een mooi dorp.

HartvoorWassenaar, Lijst 2. Henri Hendrickx

Tags

GemeenteraadHart voor WassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top