Skip to content
Laden/lossen dwars over een kruispunt. De losplaats is leeg.: Wijkteam Jerusalem

Bewoners Jerusalem blijven noodklok luiden

2 augustus 20213 minute read

Na maandenlang proberen door te dringen tot de gemeente Wassenaar zijn de leden van het wijkteam Jerusalem het zat. “Het is trekken aan een dood paard.” Het was de algemene reactie na het gesprek met wethouder Caroline Klaver-Bouman. De wethouder geeft aan dat zij van mening is dat de procedure rondom de afsluiting Van Hogendorpstraat juist is gevoerd. Ondanks het verzoek de stukken hiervoor te overleggen kwam er geen antwoord.

De leefbaarheid in de wijk wordt zo alweer benadeeld door plannen van de gemeente. Met het dichtmaken van de doorgang Van Hogendorpstraat en het eenrichting maken van de Johan de Wittstraat, voor de klanten uit Zuid, is het voor bewoners duidelijk: “Pure discriminatie, we tellen niet mee. We proberen te participeren, geven knelpunten aan, komen met oplossingen, het heeft geen zin. De gemeente stelt dat mensen die willen participeren goud waard zijn terwijl hier een ontmoedigingsbeleid dwordt gevoerd. Alleen als je geld hebt en in de juiste bestuurtjes zit word je gehoord.”

Zaterdag 31 juli stonden de stands voor de markt aan het begin van de Van Hogendorpstraat: “De kippenboer stond op de losplaats en mijn hele huis én de hele buurt stonk ernaar”, aldus een bewoner uit de Duyn van Maasdamstraat. Een bewoner van de Limburg Stirumstraat vertelt dat de kopjes in haar kast rinkelen als La Casita bevoorraad wordt en de vrachtwagen voor haar deur staat.
De leefomgeving in de wijk gaat ten onder aan stankoverlast van uitlaatgassen, het vrachtverkeer, het laden/lossen, het wildparkeren en nu wordt nogmaals een straat afgesloten. “Met de plannen voor de afsluiting is er nog maar één weg het centrum uit, de Duyn van Maasdamstraat, en die is al te druk. Via de Luifelbaan het centrum uit is een omweg. Er worden zo extra verkeersbewegingen gecreëerd terwijl het al te druk is. Net als de files die in de Johan de Wittstraat zijn gecreëerd.

Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te snappen dat het problemen oplevert. Dat de procedure niet is gevolgd maakt blijkbaar niet uit. Voor de commercie moet alles wijken, het geld regeert. De gemeente kan blijkbaar zonder onderbouwing, zonder onderzoek en zonder procedure een hele wijk benadelen. De wethouder gaf aan in september verder te willen praten maar de leden van het wijkteam hebben daar geen vertrouwen meer in. “Praten heeft alleen zin als je gehoord wordt. Dit gesprek was zo teleurstellend, het heeft geen zin hiermee verder te gaan.”

foto: maandag 2/8/2021
Laden/lossen dwars over een kruispunt. De losplaats is leeg.

Tags

LeefbaarheidVan HogendorpstraatWassenaarWijkteam Jerusalem
Gerelateerde artikelen
Back To Top