Skip to content

GGD: Terug van vakantie? Altijd testen!

11 augustus 20212 minute read

Vanaf dinsdag 10 augustus zullen alle Nederlanders een brief op de mat krijgen over het belang van testen na de vakantie. Daarbij krijgt iedereen de mogelijkheid om kosteloos zelftests te bestellen met de code uit deze brief van de Rijksoverheid. Ook scholieren en studenten krijgen kosteloos zelftests aangeboden via hun onderwijsinstelling. Het kabinet heeft daarnaast zelftests gedoneerd aan Voedselbank NL en het Armoedefonds.

Thuis een zelftest doen na aankomst is ook nodig als je al (volledig) gevaccineerd bent. Dit geldt voor iedereen die terugkeert uit het buitenland en GGD Haaglanden vindt het ook verstandig voor iedereen die in Nederland op vakantie is geweest. Ook mensen die voorafgaand aan hun reis getest zijn, krijgen het advies bij thuiskomst een zelftest te doen. Mogelijk heeft er namelijk een besmetting plaatsgevonden in de tijd tussen de afname van de test en aankomst thuis.

Testen bij thuiskomst is eenvoudig. Een zelftest is voor een paar euro te koop in de winkel. Het is belangrijk dat iedereen zich zo snel mogelijk na terugkomst test. Vanaf 10 augustus biedt de Rijksoverheid twee gratis zelftesten aan via de code uit de brief. Maar let op: deze brief wordt vanaf 10 augustus verstuurd en het duurt een week voordat de aangevraagde testen thuis worden bezorgd. GGD Haaglanden adviseert terugkerende reizigers daarom om zelf zelftesten aan te schaffen.

Wanneer de uitslag van de zelftest positief is, is het belangrijk dat er een testafspraak gemaakt wordt bij de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD-testlocatie. Hierdoor is er kans dat de positieve uitslag van de zelftest vals alarm is. Mensen met klachten moeten zich altijd laten testen bij de GGD. Een test bij de GGD vraag je aan door te bellen met 0800 – 1202 of in te plannen via coronatest.nl.

Op deze manier willen we het testen laagdrempeliger maken en het risico op verspreiding van het virus na de zomervakantie beperken.

Tags

CoronavirusGGD HaaglandenTestenVakantieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top