Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

Noah Ritzerveld houdt Jan Timman op remise

3 september 20212 minute read

De 9-jarige Noah Ritzerveld, jeugdkampioen van Nederland in zijn leeftijdscategorie en van jeugdschaakvereniging Bobby Fischer, was uitgenodigd om in Rotterdam aan een simultaan van Jan Timman, negenvoudig Nederlands kampioen, mee te doen. Schaakclub RSR Ivoren Toren organiseerde dit ter gelegenheid van de verhuizing naar een nieuw denksportcentrum. Er mochten maximaal 30 tegenstanders meedoen en die waren er precies, waaronder diverse sterke spelers uit de Rotterdamse schaakbond.

In zijn korte openingsspeech memoreerde Jan Timman, dat hij eenmaal Bobby Fischer had ontmoet, maar nooit de kans had gekregen om tegen hem te spelen. Fischer stopte in 1972 met schaken, nadat hij wereldkampioen was geworden, terwijl Timman toen juist in Forssa vlakbij de Finse hoofdstad Helsinki de eerste stappen op weg naar de wereldtop zette. Vanaf 1980 stond Timman zo’n 20 jaar in de wereld-top-drie, eerst achter Anatoly Karpov, tegen wie hij twee matches om de wereldtitel verloor, en later achter Gary Kasparov. Ook meldde Timman, dat dit wegens de coronapandemie zijn eerste simultaanséance in 1,5 jaar was.

De simultaan begon precies om acht uur. Timman speelde zeer geconcentreerd en verloor geen enkele partij. In 3,5 uur wist hij 26 tegenstanders te verslaan en moest slechts vier remises toestaan, tweemaal zelfs in een eindspel met materieel voordeel. Noah Ritzerveld kon in de opening de dames ruilen, maar wilde niet op remise spelen. Op de vijftiende zet bracht Timman een onverwacht en kansrijk kwaliteitsoffer op lange termijn van toren tegen een paard. Noah moest zeer nauwkeurig verdedigen. Dat ging lange tijd goed, maar de aanval werd sterker en Timman kon met een tweede torenoffer mat in zes zetten forceren. In plaats daarvan koos hij een zet met ruim positioneel voordeel, wel zo praktisch met 30 tegenstanders.

Hiermee won hij een kwaliteit, maar moest daarvoor wel twee pionnen met schaak inleveren, waarna de remisecontouren steeds duidelijker werden. Na de veertigste zet bood Timman remise aan. Het stond helemaal gelijk en er was voor geen der spelers reden om door te spelen. De vier remisespelers ontvingen een mooi boek van de hand van Jan Timman, die daar ook een opdracht en handtekening in zette. Gelukkig had Noah nog vakantie, want het was al de volgende dag, dat hij weer thuis kwam.

Tags

Jan TimmanNoah RitzerveldSchakenSimultaan
Gerelateerde artikelen
Back To Top