Skip to content
De mensen achter de Filmclub v.l.n.r.: Marianne Baaijens, Josée Monraats, Wim van Beekum, Didi van der Kruit, Wilma Bergveld en Frans van der Zalm. Fotocredit: PR

Filmclub draait weer op volle toeren

6 september 20212 minute read

Het had de vijfhonderdste voorstelling moeten worden. De Filmclub in de bibliotheek bestaat immers precies tien jaar en er is elke donderdagmiddag, ook in vakantietijd, een voorstelling. Maar corona was zelfs de Filmclub, die in Wassenaar niet meer is weg te denken, te machtig. Na een gedwongen onderbreking, waardoor 48 rolprenten geschrapt werden, draait de Filmclub weer op volle toeren, zij het door de covid-maatregelen met minder toeschouwers.

En zo kon het 10-jarig bestaan toch passend gevierd worden; met bloemen, een hapje en een drankje en natuurlijk met een film die past bij deze bijzondere gelegenheid. De trouwe bezoekers reageerden opgetogen op een gevoelvolle rolprent over het leven van, jawel, een Italiaanse filmregisseur.

Het handvol dames dat in een informele sfeer in overleg de films selecteert kon tevreden vaststellen dat ze weer een goede greep hadden gedaan in het aanbod van films uit de hele wereld en allerlei genres. Zo gaat het al sinds de toenmalige directeur van de bibliotheek Rob Vellinga in 2011 het initiatief nam om voor iedereen, dus ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek, de mogelijkheid te scheppen om overdag samen naar een voorstelling te gaan. Mensen kunnen gewoon een kaartje kopen aan de balie van de bibliotheek of dat aanschaffen via een website. In een nieuwsbrief kunnen ze informatie vinden over de komende voorstellingen. De Filmclub is geen vereniging, maar ademt wel de sfeer van een sociëteit waar mensen elkaar opzoeken en waar vriendschappen ontstaan.

De vrijwilligers zorgen ervoor dat dit allemaal gebeurt bij een kop koffie of thee. Bovendien komt een keer in de twee maanden filmkenner Ronald da Costa een speciaal door hem geselecteerde film toelichten. De operateurs Frans van der Zalm en Wim van Beekum maken de voorstellingen technisch mogelijk. Zo konden in de afgelopen tien jaar 15.500 filmbezoekers worden verwelkomd.

Kennis maken met de Filmclub is eenvoudig. Er zijn elke donderdagmiddag vanaf kwart over een, voorafgaand aan weer een voorstelling, vrijwilligers in de bibliotheek die graag nadere informatie verschaffen.

Kaarten ( à 5 euro) kunnen worden aangeschaft op de website van de bieb www.obvw.nl/Filmhuis/filmclub.html of aan de balie (voor wie niet over internet beschikt).

Fotobijschrift: De mensen achter de Filmclub: van links naar rechts: Marianne Baaijens, Josée Monraats, Wim van Beekum, Didi van der Kruit, Wilma Bergveld en Frans van der Zalm. 

Tags

BibliotheekElke donderdagmiddagFilmclubWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top