Skip to content
Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

Doek valt voor Gardencentre Bloemendaal

10 september 20213 minute read

“In Wassenaar kun je straks geen planten meer kopen omdat het gemeentebestuur een overbodig demonstratieveld een belangrijkere gemeenschapsvoorziening vindt dan ons tuincentrum waar de inwoners van Wassenaar en Den Haag al meer dan veertig jaar hun planten kopen.” Deze tekst staat op een groot bord aan de gevel van Garden Centre Bloemendaal langs de N44 naast de Amerikaanse ambassade.

Geen woningbouw, geen bedrijventerrein maar de aanleg van een demonstratieveld zorgt ervoor dat na 45 jaar het doek valt voor Gardencentre Bloemendaal. De uitverkoop is inmiddels begonnen. Het terrein waarop het tuincentrum Bloemendaal is gevestigd, wordt geheel heringericht tot groen gebied. Dit als onderdeel van een natuurcompensatieplan.

“De eigenaar heeft geen zin meer om verder te procederen,” legt medewerker Lando Teunissen uit. “8 november komt de sloper.” De eigenaar heeft het nog zeventien jaar kunnen rekken, zo wordt duidelijk. In deze periode is het niet gelukt om tot een vergelijk met de gemeente te komen. Voor de medewerkers van het tuincentrum betekent dat men zich genoodzaakt ziet om ander werk te gaan zoeken. “Gelukkig is er voldoende werk beschikbaar, maar ik had liever hier blijven zitten. Je moet het ook nog naar je zin hebben.” 

Een woordvoerder van de gemeente Wassenaar verklaart dat verplaatsing vanuit beide zijden niet de inzet is geweest van de gesprekken die met de eigenaar van het tuincentrum zijn gevoerd. “Gesproken is over een vergoeding, zodat de gemeente eerder over het terrein kon beschikken en met de herinrichting/groencompensatie kon beginnen.”

De gemeente Wassenaar geeft aan dat is gewacht tot het contract afliep omdat men niet tot een vergelijk kon komen met de eigenaar. Daarbij wordt verwezen naar de huurovereenkomst waarin een clausule was opgenomen dat de overeenkomst maximaal twee keer vijf jaar verlengd mocht worden.” Volgens de gemeente Wassenaar heeft de eigenaar van het tuincentrum ervoor gekozen hier gebruik van te maken, waardoor de overeenkomst per op 31 december 2021 tot een einde komt.

Voor de Wassenaarders blijft er intussen weinig keus over wat betreft tuincentra. “Eigenlijk is er niets meer in de buurt. De Bosrand in Wassenaar-Noord blijft over maar kleinschaligheid trekt ook klanten, zegt Teunissen. “De mensen die hier komen zijn geen ‘Bosrand-mensen’. Er zijn in de afgelopen jaren door vaste klanten petities gestart, handtekeningen opgehaald maar het mocht allemaal niet baten.” 

De gemeente Wassenaar verklaart dat bij het besluit tot de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Den Haag naar Wassenaar groen en recreatiegebied is verdwenen. Met het Rijk en de gemeente Den Haag zijn afspraken gemaakt om het verdwijnen van dit gebied te compenseren. Deze verplichting komt voort uit het Rijksbufferzonebeleid.

Slechts een deel van het terrein wordt ingericht als multifunctioneel veld, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten, dat indien nodig onder andere ingezet kan worden als overloopgebied voor parkeren of eventuele manifestaties en demonstraties. “Dit om de veiligheid te waarborgen, gezien de krapte rondom de ambassade en het verkeer op het fietspad en Waalsdorperlaan.”

In 2009 heeft de gemeente Den Haag, de toenmalige eigenaar van de grond, de huur- & pachtovereenkomsten met gebruikers van de grond opgezegd. Toen in 2013 gemeente Wassenaar eigenaar van de grond werd, is de opzegging gehandhaafd. “Omdat de huurder al twaalf jaar weet dat hij daar weg moet en hij niet inging op onze voorstellen, is er geen sprake van compensatie,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

GardencentreBloemendaal2

Tags

Amerikaanse ambassadeDemonstratieveldGardencentre BloemendaalOpheffingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top