Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Samen op pad! De eerste rit van AutoMaatje is een feit

10 september 20212 minute read

Zelf boodschappen doen of een partner in het verzorgingshuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met een AutoMaatje, een dorpsgenoot met een auto, wordt dat een stuk makkelijker. Eigenlijk wilden de gemeente Wassenaar, Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) en de ANWB al in maart 2020 symbolisch en feestelijk aftrappen. Dat ging niet door vanwege de pandemie, maar achter de schermen werkte SMOW door. Donderdag reden Automaatje Zaher Gad en deelnemer Ria van Veen hun eerste rit!

Wethouder Ritske Bloemendaal: ‘AutoMaatje is een prachtige aanvulling op de bestaande vervoersmogelijkheden en ik ben dan ook trots dat het ons samen met ANWB en SMOW gelukt is. Door goede samenwerking bereiken we de juiste mensen. Het mooie is dat het naast vervoer, ook vaak fijne contacten oplevert.”

AutoMaatje koppelt mobiele en minder mobiele dorpsgenoten
Een groot aantal inwoners van Wassenaar is afhankelijk van vervoer door anderen omdat zij door hun leeftijd of gezondheid niet meer zelf kunnen autorijden of fietsen. Steeds een beroep doen op familie, vrienden of buren is niet altijd mogelijk. AutoMaatje is sociaal vervoer, een service waarbij vrijwilligers hun minder-mobiele dorpsgenoten op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en ontvangen daarvoor een onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer.

Ook AutoMaatje of deelnemer worden?
Iedereen met een rijbewijs kan vrijwilliger bij AutoMaatje worden. U kunt zelf aangeven wanneer u beschikbaar bent: flexibel of iedere week, net wat u past. “Het vrijwilligerswerk bevalt heel goed: De mensen zijn altijd heel dankbaar”, aldus een van de AutoMaatjes.

En een deelnemer vertelt: “Ik houd ervan om op stap te gaan. Het liefst ga ik naar mijn vriendinnen toe die al in het verzorgingstehuis wonen. Ik woon nog op mezelf, maar koken voor alleen mezelf vind ik niet altijd leuk. Dus eet ik graag bij hun. Via AutoMaatje kan ik er gemakkelijk naartoe.” Bent u ook minder mobiel en qua vervoer afhankelijk van anderen? Meld u dan aan als deelnemer.

Wilt u zich aanmelden of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met SMOW: info@smowassenaar.nl of 070 – 511 22 26 (op werkdagen van 09.00 – 14.00 uur).

Fotobijschrift: V.l.n.r. Wethouder Ritske Bloemendaal, Mieke Ruigrok (directeur SMOW), Claudia Oosterman (sociaal werker SMOW), Ria van Veen (deelnemer Automaatje) en Tini van der Heijden (FWO)

Tags

ANWBAutoMaatjeGemeenteStichting Maatschappelijke Ondersteuning WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top