Skip to content
Fotocredit: ToLocal

Overwaarde

11 september 20213 minute read

Uit onderzoek van Calcasa is gebleken dat in Wassenaar de duurste wijk van Zuid-Holland ligt. In het zuidwestelijke deel van Wassenaar bedroeg gedurende het tweede kwartaal van 2021 de gemiddelde woningprijs 1.345.000 euro. De woningmarkt in Wassenaar heeft het afgelopen jaar meegelift op de stijgende woningprijzen. Zo is de WOZ-waarde van woningen in Wassenaar in 2020 toegenomen tot gemiddeld 607.000 euro, ten opzichte van 570.000 euro in 2019. Deze stijging ligt in lijn met de trend van de afgelopen vijf jaar. Mensen in de gemeente zijn dus flink vermogender geworden. Maar wat kun je met geld dat vastzit in stenen? Hieronder lees je alles over het gebruik van overwaarde.

Wat is ook alweer overwaarde?

Overwaarde ontstaat zodra je woning meer waard is dan je hypotheek. Dit kan komen doordat de woning in waarde stijgt, of doordat je je hypotheek aflost. Heb je bijvoorbeeld een woning met een waarde van 650.000 euro, en rust hier nog maar een hypotheek op van 450.000 euro? Dan is de overwaarde 200.000 euro. Veel woningbezitters gebruiken de overwaarde om hun maandlasten te verlagen of om financiële ruimte te creëren. Dat is mogelijk op de volgende manieren.

Overwaarde inzetten om de maandlasten te verlagen

Enerzijds geldt dat hoe lager de hypotheek is ten opzichte van de woningwaarde, hoe minder risico een hypotheekverstrekker loopt. Mogelijk val je door de gestegen woningwaarde in een lagere risicoklasse, en kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Let er op dat steeds meer hypotheekverstrekkers klanten hier actief op wijzen, maar dat nog niet altijd het geval is.

Daarnaast is het mogelijk om je maandlasten te verlagen door te kiezen voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek. Dit verlaagt je maandlasten en geeft meer flexibiliteit als het gaat om besteding van je geld. Doordat de huizenprijzen zo zijn gestegen is er meer overwaarde, en kan voor een hoger bedrag een aflossingsvrije hypotheek afgesloten worden.

Meer financiële ruimte creëren

Verder kan het handig zijn om overwaarde in te zetten om meer financiële ruimte te krijgen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing. De afgelopen jaren zijn de verbouwingskosten van woning sterk gestegen, onder andere vanwege stijgende lonen en duurdere materialen. Wil je je woning levensloopbestendig maken, of energiebesparende maatregelen nemen? Of een verouderde badkamer of keuken laten vervangen? Er zijn diverse mogelijkheden dit te financieren met overwaarde.

Een ander doel van overwaarde kan het kopen van een tweede woning zijn, of (klein)kinderen helpen. Met de overwaarde kan een tweede woning worden gekocht, of het nu gaat om een vakantiewoning of een andere woning om te verhuren. Daarnaast kun je ook (klein)kinderen helpen te starten of door te groeien binnen de woningmarkt. Er mag belastingvrij iets meer dan een ton geschonken worden aan personen tot veertig jaar.

Tot slot geeft overwaarde de mogelijkheid een pensioengat te vullen of een grote uitgave te doen. Met een verzilverhypotheek kun je de overwaarde vrij besteden. Of je nu het bedrag in een keer wil opnemen voor bijvoorbeeld een wereldreis of de aanschaf van een boot, of een maandelijkse aanvulling wil op je inkomen.

Tags

HypotheekMaandlastenOverwaardeToLocalWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top