Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren

14 september 20213 minute read

De gemeente Wassenaar introduceert ‘Kamers met Aandacht’; een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.

“Een prachtige pilot in de regio om woonruimte voor jong volwassen – die extra aandacht nodig hebben – te helpen vinden. Collega Inge Zweerts de Jong van Jeugdzaken en ik steunen het idee van harte!” zegt wethouder Ritske Bloemendaal (WMO en Volkshuisvesting).

Persoonlijke aandacht

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

Zorgvuldige match

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

Kamers met Aandacht is als initiatief eerder in andere steden gestart en heeft inmiddels 45 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Wassenaar om een pilot van een jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met Jeugdformaat, Impegno en het Leger des Heils op zoek gaat naar kamers voor jongeren uit ons dorp. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met ambulante hulp van de zorgaanbieder.

“Iedereen kan een kamer verhuren. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-win situatie voor verhuurders en jongeren. De jongeren krijgen door Kamers met Aandacht een productieve start van hun leven”, aldus Xander Scholte, manager bij Jeugdformaat.

Amber Smid-Blokdijk, manager bij Impegno: “Samen betere zorg, dat is waar wij bij impegno voor staan. Samen met Kamers met Aandacht begeleiden wij kwetsbare jongeren bij de weg naar zelfstandig wonen. Wij zorgen voor de professionele begeleiding, Kamers met Aandacht voor betaalbare woonruimte en informele steun vanuit de omgeving. Wij zijn blij om mee te werken aan dit mooie initiatief. Want een veilige plek om te groeien en zelfstandig te worden, dát verdient iedere jongere.”

Nieuwgierig geworden?

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl of contact opnemen via info@kamersmetaandacht.nl of tel. 06-11134685.

Tags

GemeenteJongerenKamers met aandachtPilotWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top