Skip to content
Noah Ritzerveld's prijzenkast raakt overvol. Fotocredit: Ad Bruijns

Noah Ritzerveld gedeeld tweede bij NK t/m 10 jaar

15 september 20212 minute read

Na eerder het Nederlands schaakkampioenschap t/m 9 jaar gewonnen te hebben, mocht Noah Ritzerveld het ook t/m 10 jaar proberen. Net als vorig jaar, toen hij als achtjarige twaalfde werd, was een rustiek hotel in het Brabantse Waalwijk twee dagen lang de gastheer.

Er deden 36 spelers mee, die 9 ronden Zwitsers speelden. Na een simpele overwinning in ronde één werd Noah in ronde twee verrast in de Italiaanse opening. Een slechte stelling met de koning in het centrum bleek niet meer te keepen. Hij herstelde zich echter goed: stukwinst in ronde drie en vier en een diepe en reddende combinatie in ronde 5 tegen Wouter Terlouw, die weliswaar kon promoveren, maar het mat niet kon voorkomen. Dat betekende 4 uit 5 op de eerste dag, alleen Daniel Nijhuis deed het met 5 uit 5 beter.

Op de tweede dag begon wederom met winst. De tegenstander kon tweemaal winnen, maar Noah had een engeltje op zijn schouder en meer killersinstinct, want hij had slechts één kans nodig. In ronde 7 stond de titanenstrijd Nijhuis (nog steeds 100%) tegen Ritzerveld op het programma. Noah verbeterde zijn opening uit ronde 5, het ging lang gelijk op, één kansje miste hij op pionwinst middels een penning, en het toreneindspel finishte in remise. In ronde acht ging het fout in het aloude koningsgambiet tegen Parsa Mohebbinezhad, die een obscure variant beter kende. In de laatste ronde rechtte Noah de rug en versloeg zijn opponent met dame en vier pluspionnen tegen twee torens.

Met 8 uit 9 won Nijhuis afgetekend het toernooi, terwijl vier spelers ex aequo tweede werden met 6,5 punt: Ritzerveld (met de meeste weerstandspunten), Terlouw, Zecha en Mohebbinezhad. Tot Noah’s ontzetting volgde er een vlugger-barrage voor de EK-plek waar de tweede plek recht op gaf, terwijl snelschaken niet zijn specialiteit is. Met twee remises en één nederlaag eindigde Noah als derde in de barrage en als vierde in totaal.

Tags

Noah RitzerveldSchaaktoernooiSchaken
Gerelateerde artikelen
Back To Top