Skip to content
Tijdens een quiz wordt de kennis over de Zuid-Hollandse geschiedenis getest. Fotocredit: Floris Scheplitz

Erfgoedhuis Zuid-Holland lanceert vernieuwd publieksplatform

17 september 20213 minute read

Met een schaar en een goudgeel lint bekrachtigde directeur Marielle Hendriks op dinsdag 14 september de lancering van het vernieuwde publieksplatform geschiedenisvanzuidholland.nl. De website is ontworpen met als doel om inwoners en bezoekers van Zuid-Holland te interesseren in het provinciale erfgoed, om hen in beweging te brengen én te stimuleren tot participatie.

In het Prinsenkwartier in Delft presenteerde het Erfgoedhuis zijn gloednieuwe online platform aan een klein gezelschap betrokkenen. Het afgelopen jaar heeft het Erfgoedhuis gewerkt aan het vernieuwen van zijn website. Voorheen onderhield het Erfgoedhuis elf verschillende websites, waarvan een aantal was gericht op erfgoedthema’s zoals archeologie, Zuid-Hollandse landgoederen, de trekvaarten en handel en nijverheid in de Gouden Eeuw. Op het vernieuwde publieksplatform zijn al deze thema’s nu bij elkaar te vinden. Samen vertellen zij de geschiedenis van Zuid-Holland.

Leef en beleef de geschiedenis van Zuid-Holland
Het publieksplatform geschiedenisvanzuidholland.nl maakt de historie van de provincie toegankelijk voor een breed publiek van geschiedenisliefhebbers en erfgoedgeïnteresseerden. Inwoners en bezoekers van de provincie vinden hier het verhaal van Zuid-Holland, aan de hand van grote en kleinere geschiedenissen uit de nabije omgeving, vaak door mensenogen bekeken.

Elk kwartaal staat het platform in het teken van een nieuw thema. Deze zomer is afgetrapt met het thema Kamperen, een cultureel fenomeen met een rijke geschiedenis en waaraan iedereen wel persoonlijke herinneringen heeft: van de eerste files in de duinen vol zwaar bepakte Volkswagen kever’s, de permanente geur van bratwurst op camping Ockenburgh en tentjes vlak naast de stieren op de eerste boerencamping.

Het Erfgoedhuis streeft ernaar met de website zoveel mogelijk mensen te interesseren en wegwijs te maken in het erfgoedveld, zoals landgoederen, musea, archieven en via activiteiten in het veld. Een belangrijk speerpunt van het platform is participatie. Bezoekers worden daarom uitgenodigd te reageren op verhalen, suggesties voor onderwerpen en activiteiten in te sturen en actief bij te dragen aan het erfgoed. Geen overbodige luxe, want er is volop enthousiaste aanwas nodig bij de vrijwilligersbestanden van verenigingen en overige erfgoedinstellingen.

Steunpunt voor erfgoed
Naast het publieksplatform is ook de stichtingswebsite van het Erfgoedhuis vernieuwd. Het Erfgoedhuis ondersteunt kleinere erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het benutten en beleven van erfgoed. Erfgoedhuis-zh.nl is voor hen het eerste punt van informatie. Je vindt er het laatste nieuws over het erfgoedveld, publicaties, een overzicht van diensten, alle cursussen en informatiebijeenkomsten die het Erfgoedhuis organiseert.

Beide websites zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en ontworpen en gebouwd door digitaal bureau Something Big uit Den Bosch.

Tags

Erfgoedhuis Zuid-HollandGeschiedenis van Zuid-HollandWebsite
Gerelateerde artikelen
Back To Top