Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

De ontmanteling van het Polanencentrum (video)

6 oktober 20213 minute read

In de afgelopen twee weken is het Polanencentrum, dat eens het hart van de bloeiende buurtverenging Groot van Polanen vormde, volledig ontmanteld. De voormalige kleuterschool Bambino aan het van Polanenpark 105 werd destijds na het samenvoegen van kleuterscholen en lagere scholen in één basisschool in gebruik genomen als peuterspeelzaal.

De peuterspeelzalen werden op hun beurt als gevolg van het gemeentelijk beleid weer allen samen ondergebracht in de voormalige wethouder Huibregtseschool.

In het kader van de toen nieuwe WMO, waarin buurtverengingen als speerpunt voor de gemeenschap golden, kreeg buurtvereniging Groot van Polanen zo’n 12 jaar geleden het gebouw in beheer. Groot van Polanen gold destijds, volgens de toenmalige burgemeester, als een schoolvoorbeeld voor andere buurtverenigingen. Na enige tijd sloot de buurtvereniging Weteringpark 1 zich hierbij aan. Er volgden vele BBQ-s, nieuwjaarsvieringen en andere festiviteiten voor de bewoners van beide buurtverenigingen.

Daarnaast voorzag het tot Polanencentrum omgedoopte gebouw in de behoefte van diverse verenigingen om hun activiteiten tegen een betaalbaar tarief te kunnen uitvoeren. Maar ook individuele personen wisten hun weg naar het Polanencentrum te vinden voor een 25 jarige bruiloft of een kinderfeestje.

Twee jaar geleden kreeg het bestuur van Groot van Polanen de mededeling van de gemeente, dat het gebouw zou worden afgebroken. Diverse Wassenaarse initiatieven werden ontplooid voor het gebruik van het perceel of het gebouw, zoals een kinderdagverblijf of de bouw van 10 tiny houses in de sociale sector, waarbij bovendien de mogelijkheid voor een onderkomen voor de buurtvereniging werd geboden.

De gemeente verkocht het perceel echter voor €120.000 aan de Wassenaarse Bouwstichting, die er 8 appartementen in de sociale huursector gaat bouwen. De uiteindelijke invulling van de plannen is door de WBS opgesteld in samenspraak met de omwonenden.

Keramiek gered

Tot spijt van de buurtverenigingen heeft zij niet de kans gekregen om tot de sloop gebruik te mogen maken van het gebouw. De laatste anderhalf jaar heeft bewoning door Ad Hoc plaatsgevonden. Tot op heden heeft buurtvereniging Groot van Polanen, ondanks vele gesprekken met de gemeente, geen zicht op een vervangende ruimte.

Bij aanvang van de sloopwerkzaamheden werd op het laatste moment nog een actie op touw gezet door diverse Wassenaarders om het keramiek aan de muur van het gebouw te behouden. Het keramiek is gered en zal worden opgeslagen, totdat er een goede bestemming voor is gevonden.

Als de sloopwerkzaamheden zijn beëindigd zal worden begonnen met de bouw van de appartementen. Vele Wassenaarse woningzoekende hopen erop, dat de WBS gebruik zal maken van de mogelijkheid om Wassenaarders met voorrang een huis aan te bieden.

{youtube}/q12dTh7NNC0{/youtube}

 

Tags

Buurtvereniging Groot van PolanenPolanencentrumSloopWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top