Skip to content
Fotocredit: STET The English Theatre

We moeten het hebben over theater en beperking

7 oktober 20213 minute read

Waar blijven de Nederlandse theaterprofessionals met een beperking? De woorden diversiteit, inclusie en toegankelijkheid liggen in de Nederlandse cultuursector op ieders lippen. Terwijl de eerste stappen langzaam worden gezet voor meer culturele- en genderdiversiteit, ontbreken performers met een beperking nog te vaak op Nederlandse podia en in het publiek. Wat is er nodig om theaters toegankelijker te maken? Engelstalig theater STET kaart dit aan op 1 November tijdens een theatraal symposium.

Maandag 1 November organiseert STET een symposium over theater en beperking in Theater aan het Spui, Den Haag
In corona-tijd zagen we dat het anders kan. De noodgedwongen livestreams maakten dans- en theatervoorstellingen in Nederland op slag toegankelijker voor wie fysiek minder beperkt is om het theater te bezoeken. Een welkome ontwikkeling, die echter met het opnieuw opengaan van de theaters weer snel verdween. Wat is er nodig om toegankelijkheid permanent in het cultuuraanbod te implementeren?

Nederland v.s. Groot-Brittanië
Groot-Brittanië laat zien dat dit kan. De afgelopen tien jaar is toegankelijkheid voor mensen met een beperking steeds meer verankerd in het cultuurbeleid van Groot-Brittannië. Met als gevolg: landelijke toenamen aan voorstellingen en festivals voor mensen met een beperking, op de podia, in het publiek en binnen opleidingen, met faciliteiten als gebarentolken, prikkelarme ruimtes en audiodescriptie.

Actie
Op maandag 1 november faciliteert STET een gesprek met Nederlandse en Britse theaterprofessionals en ervaringsdeskundigen tijdens theatraal symposium STET NO LIMITS: A Call to Action! Het symposium is fysiek en online bij te wonen. Met onder andere een korte voorstelling van dove acteur Jonny Cotsen, keynote speech van Robert Sofltey Gale over zijn disablity-led theatergezelschap ‘Birds of Paradise’ en aandacht voor de Agenda voor inclusieve podiumkunsten opgezet door o.a LKCA, British Council, NFPK en Holland Dance. Om niet alleen te praten, maar over te gaan naar actie. Kom langs of kijk online en neem deel aan het gesprek!

Praktische informatie:
STET NO LIMITS: A Call to Action!
1 November 2021, 15:00 – 17:15
Theater aan het Spui, Den Haag en online
Tickets: fysieke kaarten vanaf € 10-, livestream vanaf € 5,-
Lees meer over het programma, de sprekers en de toegankelijkheid van dit programma op theenglishtheatre.nl

Louder is Not Always Clearer
30 oktober t/m 1 november
Het weekend voorafgaand aan het symposium programmeert STET de volledige voorstelling Louder is Not Always Clearer van Jonny Cotsen in Het Nationale Theater: een scherpe en meeslepende voorstelling over opgroeien als dove man in een horende omgeving.

Over STET NO LIMITS
Het symposium en de voorstelling Louder is not always clearer zijn onderdeel van STET NO LIMITS: een reeks theaterprogramma’s voor en met mensen met een beperking, georganiseerd door internationaal theater STET. Met onder anderen gebarentolken, prikkelarme ruimtes en audiodescriptie.

Tags

InclusieSTETSTET No LimitsSymposiumThe English TheatreTheater en beperking
Gerelateerde artikelen
Back To Top