Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Hoe kan het dat een ‘kunstenaarsdorp’ als Wassenaar geen eigen lokaal museum heeft?

11 oktober 20213 minute read

Die vraag rijst meteen bij een bezoek aan het Katwijks Museum, waar op dit moment de expositie ‘De complexiteit van de eenvoud’ van Cornelis de Koning te zien is.
Een eigen lokaal museum en niet een particulier museum als Voorlinden of Louwman en ook niet een galerie. Maar een museum met werken van lokale kunstenaars en met aandacht voor de historie van ons dorp.

De ons omringende en qua grootte vergelijkbare gemeenten als Voorschoten, Katwijk, Noordwijk en Leidschendam-Voorburg zijn allen in het bezit van een eigen door de gemeente gesubsidieerd museum. Een museum, dat doorgaans ligt in het centrum van de gemeente en waar naast tijdelijke exposities ook vaste exposities en vaste tentoonstellingen over de historie van de gemeente te zien zijn. Een museum waar lezingen en rondleidingen worden gegeven en dat ook voor scholen en kinderen vele mogelijkheden biedt. Kortom een museum waar inwoners kennis kunnen maken met de kunst uit en de geschiedenis van hun eigen woonplaats.

Historie heeft de gemeente Wassenaar volop. Je hoeft de website van de Historische Vereniging Oud Wassenaar er maar op na te slaan om te zien hoe rijk en afwisselend het Wassenaarse verleden is. Van adellijke landgoederen tot bollencultuur en van prachtige huizen van Rotterdamse havenbaronnen tot de bunkers van de Atlantik Wall.
Daarnaast heeft Wassenaar vele begenadigd kunstenaars voortgebracht . Schilders, schrijvers, beeldhouwers. Denk alleen al aan bekende kunstenaars als Paul Citroen, Paul Schuitema, Piet Zwart en schrijver Boudewijn Büch. Zij droegen er allen toe bij, dat Wassenaar het predicaat ‘kunstenaarsdorp’ verwierf.

Ook nu telt Wassenaar vele begenadigd schrijvers en kunstenaars. Historische boeken van de hand van Robert van Lit en ook het groeiend aantal Wassenaarse schrijvers getuigen daarvan. Een schilder als Eddy Greenwood, een beeldhouwster als Emilie Cummings en de vele andere Wassenaarse kunstenaars, zijn kunstenaars van formaat. Waarom biedt een rijke gemeente als Wassenaar haar inwoners dan niet de mogelijkheid om laagdrempelig via een plaatselijk museum in contact te komen met de lokale kunst en historie?

Ans Parlevliet, voorzitster van de tentoonstellingscommissie in het Katwijks Museum, vertelt, dat het Katwijks Museum 180 vrijwilligers telt. Dat houdt de personele kosten laag. Het museum is gevestigd in een historisch pand in hartje centrum aan de Voorstraat 46. Dat pand wordt gehuurd van de gemeente, die op haar beurt weer subsidie geeft aan het museum. Ook uit andere bronnen worden subsidies betrokken en er zijn vele donateurs, die via ‘de vrienden van het Katwijks Museum’ hun steun geven. Met veel enthousiasme vanuit de samenleving wordt het museum gedragen. Dat zou in Wassenaar, dat een zeer hoog aantal vrijwilligers telt, toch ook moeten kunnen?

Naast al deze overwegingen zou je bijna vergeten, dat de tentoonstelling in het Katwijks Museum over de ‘complexiteit van de eenvoud’ een prachtige tentoonstelling is, die met veel zorg is samengesteld. Het is bijna niet te geloven, dat schilder Cornelis de Koning een autodidact is. Zijn stillevens zijn een ode aan het licht. Door schilderijen van bijvoorbeeld Helmantel te herschikken of te combineren ontstaan vaak verrassende composities.

De tentoonstelling is een absolute aanrader. Maar ook de rest van het museum is de moeite van een bezoek waard. Meer over de expositie ‘De complexiteit van de eenvoud’ kunt u lezen in ons artikel van afgelopen zondag. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 5 februari 2022.

 

Tags

Een museum voor WassenaarKatwijkKatwijks MuseumLokale historieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top