Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Altijd al een echte Picasso of Giacometti willen zien? (video)

17 oktober 20212 minute read

Dat kan nu bij de bijzondere tentoonstelling in museum Voorlinden. Vijf jaar geleden opende museum Voorlinden haar deuren. Om dat te vieren is er in het museum vanaf zaterdag 18 oktober bijna unieke tentoonstelling met topstukken van de kunstenaars Picasso en Giacometti te zien.

Vele jaren heeft volgens directeur Suzanne Swarts de voorbereiding geduurd om deze topstukken naar Wassenaar te krijgen. “Ik ben dan ook apetrots, dat het gelukt is”, aldus Swarts. ,,Tentoonstellingen met werk van Picasso en Giacometti zijn altijd wel ergens op de wereld te zien, maar niet zoals hier, waar zoveel bijzondere werken bij elkaar zijn gebracht.”

De kunstenaars Picasso (Spanje 1881) en Giacometti (Zwitserland 1901) ontwikkelden vanaf begin jaren 30 van de vorige eeuw een hechte vriendschap, die pas onlangs aan het licht kwam. Ondanks het leeftijdsverschil van 20 jaar en hun tegenstrijdige karakters doorliepen beide kunstenaars gezamenlijk vanaf de jaren 30 een ontwikkeling van het surrealisme naar het realisme van na de tweede wereldoorlog. Zij gebruikten dezelfde thema’s en inspiratiebronnen en ontwikkelden beiden een uitgebreid oeuvre.

In de tentoonstelling is op een chronologische wijze te zien hoe deze ontwikkeling zich bij beide kunstenaars voltrok. Picasso’s portret van Dora Maar en Giacometti’s ‘Walking Man’ zijn voorbeelden van de echte topstukken, die nu in Voorlinden worden geëxposeerd. Doorgaans vormt de privé collectie van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh het uitgangspunt voor de exposities in Voorlinden.

,, Deze tentoonstelling lijkt dan ook een vreemde eend in de bijt”, aldus Suzanne Swarts. ,, Een dergelijke tentoonstelling kunnen we ook zeker niet ieder jaar naar Voorlinden krijgen. Maar de tentoonstelling vormt wel het begin van een nieuwe cyclus.”

De tentoonstelling Picasso en Giacometti is in Voorlinden te zien tot 13 februari 2022. Nadere informatie kunt u vinden op Voorlinden.nl

Bekijk de impressie: 

{youtube}/cSnbB2xHZEg{/youtube}

Tags

GiacomettiMuseum VoorlindenPicassoTentoonstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top