Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Onderhoud Wassenaarse parken en (park)bossen

18 oktober 20212 minute read

De gemeente voert jaarlijks onderhoud uit aan haar parken en (park)bossen. Vorig jaar is de gemeente gestart met het onderhoud van het (park)bos langs de Katwijkseweg. Na de herfstvakantie (eind oktober) worden de werkzaamheden aan het westelijke gedeelte van het (park)bos hervat. Dit onderhoud wordt uitgevoerd om de bomen en andere beplanting gezond te houden en om gevaarlijke situaties, zoals vallende takken, te voorkomen.

Bij het onderhoud van de (park)bossen staat het terugdringen van exoten en het verwijderen van een aantal (dunne) bomen centraal. In de (park)bossen worden één keer in de acht à tien jaar een aantal (dunne) bomen weggehaald. Dit is noodzakelijk om een gevarieerd bos of park qua soort en leeftijdsopbouw te ontwikkelen. Rondom de gezonde bomen die nog jaren kunnen groeien, wordt andere beplanting weggehaald. Hierdoor kunnen de gezonde bomen zich verder ontwikkelen. De gekapte bomen en het dode hout worden – in tegenstelling tot voorgaande jaren – zoveel mogelijk uit het (park)bos verwijderd. In enkele gevallen wordt het snoeihout op een wal gelegd, dit noemen we een houtril.

Deze houtril wordt in het (park)bos aangelegd vanwege de ecologische functie, het is namelijk een prima schuil- of voedingsplaats voor vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd worden er ook weer bomen en beplantingen aangeplant. Deze nieuwe aanplant draagt bij aan de ontwikkeling van de Wassenaarse parken en (park)bossen. Zo zorgt de gemeente ervoor dat deze (park)bossen gezond, toekomstbestendig en ook veilig zijn om te recreëren.

Tags

BossenGemeenteOnderhoudParkenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top