Skip to content
Fotocredit: PR

Wedstrijden Budocentrum Junansei groot succes

19 oktober 20212 minute read

Op zondag 10 oktober waren er wedstrijden voor de kinderen van Budocentrum Junansei. In totaal deden er 125 kinderen mee uit o.a. Voorschoten, Wassenaar, Leiden, Valkenburg, Zoeterwoude en Den Haag. De kinderen waren verdeeld in drie leeftijdscategorieën, zodat er in de zaal voor het eerst sinds corona weer ruimte was voor publiek.

De kinderen volgen normaal gesproken lessen Ju-Jutsu & Tuimelbudo, waarin vooral vanuit zelfverdediging gewerkt wordt. In de normale lessen ligt de nadruk op samenwerken en leren van elkaar.

Tijdens de verschillende stoeivormen die in de les naar voren komen, kan het zijn dat je met een groter, sterker, zwaarder, of ouder iemand bent. De focus ligt dan niet op winnen of verliezen, want dat zou niet eerlijk zijn. Het is de bedoeling dat de kinderen elkaar helpen en leren van elkaar.
Omdat het wel belangrijk is om te leren omgaan met winst en verlies – en met tegengesteld belang als het écht ergens om gaat – worden er drie keer per jaar wedstrijden georganiseerd. De kinderen worden ingedeeld in groepjes van 3 of 4 kinderen van vergelijkbaar gewicht, ervaring, leeftijd en type kind. Op deze manier kan iedereen op zijn eigen niveau leuke wedstrijden doen.

Binnen deze sporten zijn er verschillende wedstrijden mogelijk. Dit keer stond het judo centraal. De kinderen deden twee soorten wedstrijden:

1) staand beginnen en allebei zoveel mogelijk judoworpen maken binnen de tijd. Voor een gewone worp krijg je 1 punt. Voor een hele goede worp (ippon bij judo) krijg je 3 punten.

2) op de knieën beginnen en allebei zoveel mogelijk houdgrepen maken binnen de tijd. Voor een betere controlepositie krijg je meer punten.

Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze meededen met wedstrijden. En voor de ouders de eerste keer in lange tijd dat ze hun kind in actie zagen op de mat. Het was erg spannend, maar wel een mooie ervaring waar de kinderen – en ouders – erg trots op kunnen zijn.

We hebben prachtige worpen gezien, stevige houdgrepen, snelle ontsnappingen, doorzettingsvermogen en veel emoties. En vooral ook heel veel enthousiasme bij kinderen, ouders en vrijwilligers.

Het was een prachtige dag!

 WedstrijdenJunansei 2

Tags

Budocentrum JunanseivechtsportWassenaarWedstrijden
Gerelateerde artikelen
Back To Top