Skip to content
Fotocredit: Schaakvereniging Wassenaar

Open Schaakkampioenschap van Wassenaar van start!

21 oktober 20213 minute read

Op 18 oktober ging het 4e Open Kampioenschap van Wassenaar van start. Na de opening van het toernooi door de voorzitter, Joop Beijersbergen, konden de
aanwezigen naar de bar voor de koffie. Voor deze gelegenheid had Joop gezorgd voor wat lekkers bij de koffie. Intussen maakte Alex van der Ham de indeling voor de 18 schakers bekend.

Onze barman, Rob Bergen had het al snel lastig tegen Niels Engelen. Ook Koos van Holten, die tegen de topspeler, Rachid Schrik, moest aantreden, moest gelijk alle zeilen bijzetten. Rogier Potter van Loon kruiste de degens met Marianna Travinskaia, die redelijk uit de opening kwam.

Jaco Arkesteijn en Herman de Wind waren al snel na de opening in een boeiend gevecht beland. Joop Beijersbergen gaf in het begin pardoes een pion weg tegen Danny Lim; de partij tussen Pierre Coste en Jinan Shin ontwikkelde zich in een rustig tempo. Na een uurtje werden de eerste koningen omlegt. Rob bleek niet opgewassen tegen Niels, en Marianne en Koos moesten in respectievelijk Rogier en Rachid hun meerdere erkennen.

Eric en Alex werd een positionele strijd, waarbij Alex steeds verder terug moest. Gabor Ellman hield lang Ronald van Vleuten van het lijf, maar zijn positie begon te kraken. Ook Arno Luinenburg en Hans Heshusius hielden elkaar nog in evenwicht. De partij van Jaco en Herman werd een fel gevecht; inmiddels had Jaco een toren met 2 pionnen voor een loper en een paard, maar de strijd was nog in volle gang. Joop kreeg tenslotte vat op de stelling van Danny en startte een aanval op de koning.

Pierre Coste hield tot in het eindspel stand, maar leverde plots een toren in, waarmee de zaak beslist was. Eric snoerde Alex steeds verder in, met een mooi stikmat als beloning. Gabor verloor pion na pion en speelde tot het bittere einde door. Joop brak de stelling bij de witte koning open en toen was het pleit snel beslecht. Arno drong uiteindelijk toch de stelling van Hans binnen, die na stukverlies moest opgeven.

De topper van de avond leverden Herman en Jaco. De laatste lukte het niet met zijn torens en vrijpionnen de zaak te forceren; sterker nog, Herman won pion na. Uiteindelijk moest Herman materiaal teruggeven om de pionnen te stoppen maar het resterende toreneindspel was gewonnen. Echter Herman miste de winst en na een urenlange strijd werden de punten gedeeld. Een prachtige partij!

Aldus 8 winstpartijen en slechts een remise; dit belooft wat voor de 2e ronde op 22 november.

Tags

Open Kampioenschap van WassenaarSchaakvereniging WassenaarSchakenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top