Skip to content

Wassenaarse VVD: potje breken = potje betalen & behoud van cultuurhistorische waarden

22 oktober 20212 minute read

Wassenaar staat vol met rijksmonumenten en een groot deel van onze gemeente is beschermd dorpsgezicht. De Wassenaarse VVD staat voor behoud van dit erfgoed, zonder van Wassenaar een antiek reservaat te maken. We denken in mogelijkheden mee met bewoners zolang dit past binnen de gestelde (wettelijke) kaders.

Afgelopen week was Huize Ivicke weer in het nieuws. De gemeente heeft de instandhoudingswerkzaamheden aan dit verwaarloosde rijksmonument afgerond. Daarmee is verder verval voorkomen. De eigenaar trekt al jaren trukendozen open om onder zijn verplichtingen uit te komen. De Wassenaarse VVD heeft stevig aangedrongen op actie.

Met het zware middel van bestuursdwang is de gemeente zelf in actie gekomen. Fractievoorzitter Gerbrand Nijman: “Een koper van een monumentaal pand weet dat hij na aankoop een onderhoudsverplichting heeft. Dit beeldbepalende rijksmonument mag niet door speculatiedrift verloren gaan. We zijn blij met de ferme actie van Wethouder Wassenaar en zijn de Provincie Zuid-Holland zeer erkentelijk voor hun financiële ondersteuning in deze bijzondere situatie.” De VVD wil dat de wethouder alle kosten, dus naast de aannemer en de juristen ook de interne kosten, verhaalt op de pand-eigenaar. Nijman hierover: “Ik krijg lastig uitgelegd dat Wassenaarse inwoners meer belasting moeten betalen omdat de gemeente geld moet uitgeven om één specifieke eigenaar aan de wet te houden. Dus potje breken = potje betalen.”

Maar de waarden van Wassenaar staan ook op andere plekken onder druk. Hoe behouden we de unieke biodiversiteit in Meijendel? Hoe zorgen wij ervoor dat de groene grenzen met Leiden-Katwijk, Voorschoten en Den Haag ook in de verre toekomst behouden blijven? Nijman vervolgt: “Renbaan Duindigt en de Groene Zone Valkenburg zijn voorbeelden waar wij nú beslissingen nemen die vele tientallen jaren, en hopelijk nog langer, bepalend zijn voor het Wassenaarse karakter.” Dat doet Wassenaar overigens niet alleen. “We zijn geen eiland” stelt Nijman. “Toekomstbestendig behoud is alleen mogelijk als we de schoonheid van ons dorp delen met recreanten uit de regio. Meijendel en ons strand zijn, net als bijvoorbeeld Duinrell en Voorlinden, belangrijke aanjagers van onze lokale economie.”

De publieke functie voor De Paauw als bestuurscentrum is ook een mooi voorbeeld. “De Paauw is een iconisch pand waar nagenoeg alle Wassenaarders een band mee hebben. Ik ben erg blij dat we in deze raadsperiode de beslissing hebben genomen om dit pand te behouden en als bestuurscentrum in te richten.” besluit Nijman.

Meedenken en meedoen met de Wassenaarse VVD? Word lid! Kijk op wasssenaar.vvd.nl

Tags

GemeenteraadIngezondenVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top