Skip to content
Fotocredit: Hans-Peter van Velthoven/Vattenfall Solar Team

Vattenfall Solar Team houdt moed erin na moeizame dag in de Sahara

28 oktober 20213 minute read

Vattenfall Solar Team handhaaft derde positie tijdens zonnerace in Marokko. Het Vattenfall Solar Team kende een zware dag. Toch wist de zonneauto Nuna11 met de majestueuze zandduinen van de Sahara als achtergrond de ruim vijfhonderd kilometer lange etappe binnen de tijdslimiet af te ronden. Het team staat daardoor nog altijd op een derde plek in het tussenklassement.

Als Nuna11 ‘s ochtends om 8:06 uur van start gaat maakt het team zich op voor een moeizame dag in de woestijn. De auto rijdt minder goed dan in het testtraject en heeft de hele dag flink langzamer gereden dan aan de start van de race was ingepland. Een precieze oorzaak kan team captain Christiaan Wiers nog niet aanwijzen. “We zullen proberen te achterhalen waar het aan ligt, maar het is duidelijk dat de auto vandaag niet presteerde zoals we dat graag zien. Gelukkig hebben we morgen een etappe voor de boeg die kansen biedt voor onze auto. De kanteling van ons paneel staat dan gunstig ten opzichte van de zon.”

De derde etappe werd gekenmerkt door de leegte van de Sahara. De coureurs werden voor flinke uitdagingen geplaatst door het zand dat over de weg was gewaaid. Tegelijkertijd was het ook de dag waarop de meeste dorpjes werden gepasseerd. Daar werd de woestijn ingeruild voor een druk mêlee van mensen en verkeer. Met hulp van zwaailampen, sirenes en een speaker op het dak – waaruit een luide whoop whoop klinkt – zorgden de volgauto’s rondom Nuna11 er keer op keer voor dat de zonneracer zich een weg kon banen door het kleurrijke en hectische verkeer.

Team positief na finish
Tijdens de race geldt een strikte tijdslimiet. Alle zonneauto’s moeten voor zeven uur binnen zijn, omdat het te gevaarlijk is om ’s avonds te rijden. Auto’s die buiten de tijd binnenkomen doen automatisch niet langer mee voor de eindzege. De helft van de deelnemers is inmiddels om die reden uit de race.

Doel van vandaag was dan ook om op tijd binnen te komen. Daarin slaagde het team ruimschoots. Even na half zeven lokale tijd passeerde Nuna11 de finishlijn. “We hadden vandaag een helder plan en zijn er in geslaagd om dat beter dan verwacht uit te voeren. Daar zijn we dan ook echt tevreden over”, aldus strateeg Jort Bouma.

Eindzege lijkt ver weg
Nuna11 heeft inmiddels een achterstand van meer dan drie uur op koploper Twente. Met nog twee etappes te gaan lijkt de eindzege ver weg, maar team captain Wiers geeft niet op. “We staan niet waar we in deze fase van de race hadden willen staan, maar we blijven hard werken om het beste te halen uit ons team en de auto.” De laatste twee dagen voeren van Merzouga via Zagora weer terug naar Agadir, waar het team aankomende vrijdag hoopt te finishen.

Tags

Laurien de VosNuna11Solar Challenge MaroccoVattenfall Solar Team
Gerelateerde artikelen
Back To Top