Skip to content
Fotocredit: Bibliotheek Voorschoten - Wassenaar

Collegereeks Zuid-Afrika – Oud geleerd jong gedaan

1 november 20212 minute read

Een reis langs de Afrikaanse geschiedenis, taal en cultuur. De enthousiaste student Francine neemt je in het eerste uur van het college mee op reis langs de Afrikaanse geschiedenis, taal en cultuur. Daarna neemt ze je mee in dementie en dementiepreventie. Je leert alles over je hersenen, hoe je jouw hersenen gezond kunt houden en waarom een collegereeks helpt om de kans op dementie te verkleinen.

Dinsdag 9, 16, 23 en 30 november – 10.00 – 11.30 uur in Bibliotheek Wassenaar
Deelname € 20,- voor de hele serie exc. koffie/thee
Zie ook: https://www.obvw.nl/agenda-obvw/collegereeks-zuid-afrika-oud-geleerd-jong-gedaan.html

Over de verschillende colleges
Het eerste college heeft de titel Zuid-Afrika door de jaren heen. Bij de Zuid-Afrikaanse geschiedenis wordt vaak gedacht aan de Nederlandse kolonies. Maar wist je dat niet de Hollanders, maar de Portugezen voor het eerst voet aan land zetten bij Kaap de goede Hoop? Ook kijken we naar de geschiedenis van vóór de kolonisering, want wie waren nu eigenlijk de oorspronkelijke inwoners?

In het tweede college, Afrikaans, onze verre zuster, gaan we in op de talen van het land, en één taal in het bijzonder. Zuid-Afrika kent officiële landstalen, en wel de gesproken taal Afrikaans is heel nauw verwant aan het Nederlands. We kijken hoe deze taal in elkaar zit en leren wat leuke uitdrukkingen. Zo zegt men in het Afrikaans ‘het zijn maar de oortjes van een nijlpaard’ in plaats van ‘het is het topje van de ijsberg’!

In het derde college, Literatuur in Zuid-Afrika, vertelt Francine je over de literatuurgeschiedenis van het land. We lopen langs enkele belangrijke thema’s van de Zuid-Afrikaanse literatuur, zoals religie, het landschap, moederschap en later het verzet tegen apartheid. Wist je bijvoorbeeld dat het landschap en de boerderijen zo’n grote rol in deze literatuur spelen dat er een eigen genre door is ontstaan: de plaasroman of boerderijroman?

In het laatste college, Samen op weg naar de toekomst, kijken we vooruit. Wat zijn de problemen waar Zuid-Afrika nu voor staat en hoe worden die aangepakt? De nieuwste generatie Zuid-Afrikanen is geboren na de afschaffing van apartheid en staat voor problemen die uniek zijn in de geschiedenis van het land.

Tags

BibliotheekCollegereeksOBVWWassenaarZuid-Afrika
Gerelateerde artikelen
Back To Top