Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl Vlnr: Peter Knijnenburg, Elly Hermsen, Harry Vogels, Lenie Degen en Ellen Klaver

Geslaagde schrijversmiddag in bieb Wassenaar

2 november 20213 minute read

In een vrijwel uitverkochte filmzaal van de Wassenaarse bibliotheek speelde afgelopen zaterdag een kwartet schrijvers de hoofdrol. Vier schrijvers met uiteenlopende verhalen maar met familie en oorlog als rode draad. Het gaat om de boeken van Elly Hermsen, Peter Knijnenburg, Harry Vogels en Lenie Degen. De middag stond onder leiding van Ellen Klaver. Zij heeft over de artikelen geschreven in de lokale pers en in het Algemeen Dagblad.

Gezinsleven
De middag werd geopend door burgemeester Leendert de Lange. In zijn openingswoord sprak hij zijn waardering uit voor het werk van de vier schrijvers. Hij haalde daarbij een citaat aan van schrijver Peter Knijnenburg: “Het mag niet zo zijn dat door te zwijgen verhalen worden vergeten.”

Met een toelichting van uitgeefster Jitske Kingma van uitgeverij Elikser over het uitgeven van familie- en oorlogsverhalen ging de schrijversmiddag van start. Daarna was het de beurt aan schrijfster Elly Hermsen. Met haar ging Ellen Klaver in gesprek over haar boek ‘En toen waren er zeventien’. Een boek waaraan zelfs in het televisieprogramma Kruispunt van KRO-NCRV aandacht is besteed. Ze vertelde over het gezinsleven, de rol van haar oudere zus Ria en de totstandkoming van het boek. Bestel hier het boek ‘En toen waren er zeventien.”

Oorlogsherinneringen en foute familie
Peter Knijnenburg vertelde over zijn boeken ‘De rooie buurt’ en ‘Toen hun jeugd stopte’. Het boek ‘De rooie buurt’ gaat over het buurtleven in de arbeidersbuurt in Wassenaar-Noord. Dit boek heeft hij samen met Maarten Kerkvliet geschreven. Zijn andere boek, ‘Toen hun jeugd stopte’, gaat over de Tweede Wereldoorlog. Voor dit boek heeft hij met 34 Wassenaarders herinneringen opgehaald over de Tweede Wereldoorlog. Vorig voorjaar is het boek uitgebracht. Dit boek kan bij Peter Knijnenburg zelf worden besteld (zie voorgaande link). Het boek ‘De rooie buurt’ kan worden geleend in de bibliotheek

De combinatie Tweede Wereldoorlog en familie komt aan bod in het boek ‘Schaamte en trots in Wassenaar’ van Harry Vogels. Met een opa die fout was en zijn vader die gelukkig een andere keuze maakte, kent Harry Vogels nog altijd veel schaamte en trots. Bestel hier het boek ‘Schaamte en trots in Wassenaar’.

Werkgroep Herkenning
Het boek ‘Versteende stilte’ van Lenie Degen gaat over haar opa. Ze ging op onderzoek uit vanwege de stilte rond naar haar opa. Dat kwam door zijn NSB-lidmaatschap. 

Lenie is niet afkomstig uit Wassenaar. Ze is tevens actief voor de Stichting Werkgroep ‘Herkenning’. Dit is een vrijwilligersorganisatie die hulp biedt aan kinderen, kleinkinderen en familieleden van personen die in de jaren 1940-1945 de kant van de bezetter hadden gekozen of van kinderen van Duitse militairen. Ze gaf aan dat haar stichting, 76 jaar na de oorlog, nog altijd dagelijks druk bezig is met het bieden van hulp aan kinderen, kleinkinderen, familieleden en kinderen van Duitse militairen. Bestel hier het boek ‘Versteende stilte’.

Over Wassenaar

De organisatie kijkt terug op een geslaagde middag met vele positieve reacties tot gevolg. Voor degenen met interesse in de geschiedenis van Wassenaar mogen de ‘Wassenaarse’ boeken niet in hun collectie ontbreken!

Tags

BoekenFamiliegeschiedenisSchrijversmiddagTweede WereldoorlogWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top