Donderdag 4 november is CBS De Herenweg in Wassenaar bekroond met Climate Action Project School of Excellence. Slechts 250 scholen wereldwijd werden erkend vanwege hun intense werk aan klimaateducatie in een schoolbrede aanpak. De erkenning werd toegekend door Cartoon Network Climate Champions en Climate Action Project.
Cartoon Network Climate Champions is een initiatief voor bewustwording van klimaatverandering dat kinderen wil inspireren om dagelijkse uitdagingen aan te gaan die gezamenlijk een groot verschil kunnen maken voor de gezondheid van onze planeet. Het is ontwikkeld in samenwerking met WWF (Wereld Natuurfonds).
Take Action Global
Climate Action Project is een gratis, wereldwijd onderwijsproject dat werd gelanceerd door Take Action Global, een non-profitorganisatie voor onderwijs in de VS, waarbij 2,7 miljoen leraren en studenten in 146 landen betrokken zijn. Het project is bedoeld om studenten te helpen op authentieke manieren te leren over de klimaatcrisis en oplossingen online te verspreiden. De erkende scholen hebben hun werk voor het afgelopen jaar ingediend en voldeden aan uitgebreide criteria, waaronder een schoolbrede inzet voor klimaateducatie en studentenoplossingen.
Imagine the ClimateVillage
De Herenwegschool heeft het initiatief genomen voor een samenwerking met de Indonesische School Den Haag. In deze samenwerking werken de leerlingen van de groepen 7 van de Herenwegschool samen met de leerlingen van de Indonesische school De Haag aan het project ‘Imagine the Climate Village’. Tijdens dit project hebben de leerlingen hebben de leerlingen een virtueel klimaatdorp gebouwd in het Microsoft-programma Minecraft. Leerlingen van groep 7 van de Herenwegschoolen Sekolah Indonesia hebben zes weken lang twee keer per week gewerkt aan een toekomstig klimaatdorp in Malino. De elementen waarmee ze werkten, komen volledig overeen met de echte omstandigheden van Malino, een heuvelstadje in Zuid-Sulawesi.
Klimaatadaptatie en klimaatmitigatie
Binnen dit project zijn de leerlingen betrokken bij het oplossen van problemen op het gebied van klimaatadaptatie en klimaatmitigatie. Hierbij kun je denken aan voedselzekerheid, droogte, bosbranden, ontbossing, waterveiligheid, energietransitie of gezondheidsvraagstukken. Elke sessie begint met een korte plenaire discussie onder leiding van een docent, gastspreker of wetenschapper. De leerlingen bespreken in het Engels de mogelijkheden en voorwaarden die voor het dorp worden gesteld. In dit project wordt een beroep gedaan op tal van vaardigheden van de studenten. Ze leren kritisch en creatief te denken en samen te werken. De leerlingen leren ook andere kinderen kennen, maken kennis met nieuwe gebruiken en tradities, onderzoeken en bespreken samen nieuwe informatie en onderhandelen en beslissen over hoe ze hun klimaatdorp bouwen.
Bevordering van dialoog
Met dit initiatief willen de Herenwegschool, Sekolah Indonesia Den Haag en Microsoft het burgerschap van kinderen bevorderen door hun meningen en ideeën mee te nemen in vraagstukken waar de lokale overheid mee te maken krijgt. Daarnaast is het doel om technologie te democratiseren. IT in actie. Minecraft is gekozen als hulpmiddel omdat het leuk is voor de leerlingen. Daarnaast is Minecraft gratis beschikbaar voor scholen die Microsoft-programma’s gebruiken. Omdat veel scholen in de wereld werken en met Microsoft-programma’s, is de tool toegankelijk voor veel kinderen.
Climate Action Day
De geselecteerde 250 Climate Action Project Schools of Excellence werden op donderdag 4 november aangekondigd tijdens Climate Action Day, een jaarlijks online live-evenement dat wordt bijgewoond door 250.000 mensen wereldwijd. De sprekers van het evenement waren onder meer HRM Prince William, President James Alix Michel, Seychellen, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, HRM Princess Esmeralda, België, Juan Pablo Celis Garcia, UN Environment Programme en andere wereldleiders, klimaatwetenschappers.
De winnaars werden bekendgemaakt door Dan Russell, de stemacteur achter verschillende personages in de wereldwijde hitserie The Amazing World of Gumball van Cartoon Network, en Nandi Bushell, een 11-jarige muzikant, een influencer en gepassioneerd klimaatadvocaat.
Reacties
HRM Prins William.: “We hebben de creativiteit van de jeugd nodig om onze planeet te herstellen. We hebben studenten nodig om uit te vinden en te innoveren – om verder te denken dan waar we nu zijn en om optimistisch te zijn over onze toekomst.”
Koen Timmers, Climate Action Project: “Jongeren hebben het vermogen om meer te doen dan leren over klimaatverandering. Ze kunnen allemaal oplossingen bedenken, kleine acties ondernemen en anderen inspireren om hun levensstijl te veranderen. Uiteindelijk zal een verandering van het gedrag van studenten en de mindset van de samenleving cruciaal zijn om de crisis op te lossen.”
Verklaring Dr. Jennifer Williams, Climate Action Project: “Onze gemeenschap van opvoeders is samengekomen ter ondersteuning van klimaateducatie voor iedereen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten toegang hebben tot informatie, ideeën en mogelijkheden om actie te ondernemen voor de planeet, en vandaag de dag lopen deze Schools of Excellence voorop voor de hele wereld.”