Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

Nieuw boek over Atlantikwall en V2’s in Wassenaar – morgen signeersessie bij De Kler

12 november 20213 minute read

Het nieuwste boek van Frans Micklinghoff is uitgekomen: ‘De Atlantikwall en de V2’s in en rond Wassenaar’. Afgelopen vrijdag 5 november mochten in raadhuis De Paauw burgemeester Leendert de Lange het eerste exemplaar en voorzitter van de Eerste Kamer Prof. Dr. J.A. Bruijn het tweede exemplaar in ontvangst nemen. Morgen, zaterdag 13 nov. signeert Micklinghoff tussen 12 en 16 uur bij boekhandel De Kler.

Frans Micklinghoff: “Eigenlijk had dit boek in april 2020 moeten verschijnen .ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Nederland maar corona zette daar een streep doorheen. Micklinghoff: “In het eerste hoofdstuk beschrijf ik de aanloop naar de inval en de vijf dagen vechten in en rond Wassenaar. Daarbij speelt het nog niet voltooide vliegveld Valkenburg een cruciale rol.

In de ochtend van de 10de mei landen rond 60 Duitse Junkers vliegtuigen op Valkenburg om Duitse soldaten af te zetten maar deze verdwenen prompt tot hun assen in de modder, uitgeschakeld voor verdere Duitse acties. Het dorp Valkenburg heeft in die dagen enorm geleden. Er was sprake van chaos bij de Nederlandse troepen, maar er werd dapper gevochten. Als de capitulatie door het bombardement op Rotterdam en de dreiging ook de Utrechtse binnenstad te bombarderen, niet was afgedwongen dan hadden we hier ‘gewonnen’ Maar ten koste van vele mensenlevens.

Wat maakt dit boek anders dan andere boeken over de Tweede Wereldoorlog?
Frans Micklinghoff: “Het boek is het resultaat van mijn zoektocht naar hoe het zover had kunnen komen. Als journalist stel ik altijd de vragen: wie, wat, waar en waarom? Ruim twintig jaar geleden begon ik deze vragen en antwoorden te ordenen. Lang ervoor had ik de kilometers lange tunnel bij Kamp Dora bezocht waar destijds duizenden dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden honderden V2’s in elkaar moesten zetten. Het is onbeschrijfelijk wat zich daar heeft afgespeeld. Ik vroeg me af hoe het zover had kunnen komen.

Die vraag heeft me nooit meer losgelaten. Als kind speelde ik in de bunkers in de Wassenaarse duinen. Natuurlijk wist ik waarvoor deze bunkers hadden gediend, maar het grote verhaal erachter ontbrak. Waarom zoveel bunkers langs de Nederlandse kust waren aangelegd en dat door vrijwel alleen maar Nederlanders en waarom nu juist vanaf Wassenaars grondgebied zoveel V2’s waren afgevuurd.
Ik probeer een antwoord te geven op hoe het zover heeft kunnen komen dat Hitler aan de macht kwam. De kiem werd gelegd bij Het Vredesverdrag van Versailles. De opgelegde bepalingen vonden de Duitsers zeer onrechtvaardig waarin Hitler handig op inspeelde.

Al spoedig begon ik ook de achtergrond van diverse oorlogsmonumenten in Wassenaar uit te zoeken. Jongeren zien hier in mei bloemen liggen maar het grote verhaal hier achter is hun vaak onbekend. Ik heb dit boek willen schrijven voor de nu opgroeiende generatie. Daarom zou ik graag in de maanden maart en april op de scholen in Wassenaar dit verhaal willen vertellen opdat ze weten waarom hun ouders hebben gevochten.

Het boek is te koop bij boekhandel De Kler in de Langstraat en het ISBN nummer is 9789464370102.

Atlantikwall HardCover HR page 0001

 

 

Tags

BoekDe Atlantikwall en de V2's in en rond WassenaarFrans MicklinghoffSigneersessieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top