Skip to content
Fotocredit: Patrick Kop/gemeente Wassenaar

Wassenaarse leeuwen kleuren oranje

25 november 20213 minute read

Wassenaar doet opnieuw mee aan de internationale campagne Orange the World. De leeuwen bij Raadhuis de Paauw kleuren 16 dagen lang oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar stelt de campagne aan iedereen de vraag: wat is jouw rol in het voorkomen van geweld tegen vrouwen?
Bijna de helft van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld.

Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking, maar het kan ook om cybergeweld of financiële uitbuiting gaan. Wethouder Inge Zweerts de Jong: “Ik vind het belangrijk dat vrouwen financieel onafhankelijker worden en daarmee een sterkere positie hebben als er problemen zijn. Helaas zien we nog te vaak dat vrouwen zich niet of weinig bemoeien met de geldzaken in het gezin. Als je niet weet of en hoe je financieel op eigen benen kunt staan, is het moeilijker om je los te maken uit een onveilige situatie. Ik roep vrouwen dan ook nadrukkelijk op om zich financieel onafhankelijk op te stellen. En vraag om hulp als je er niet alleen uit komt. Bijvoorbeeld bij Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar.”

Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis Haaglanden via 0800-2000
Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd. Praat erover met iemand die u vertrouwt. Meld het om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis Haaglanden via 0800-2000. In noodgevallen belt u altijd 112.

Is het in uw situatie lastig om te bellen? Dan kunt u terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen. Dan komt er altijd actie voor hulp. Als familielid, vriend of buur kunt u een mogelijk slachtoffer vragen waar hij of zij behoefte aan heeft. Iemand kan dat zelf het beste aangeven. Soms kan hulp met de alledaagse dingen fijn zijn. Bijvoorbeeld in de zorg voor de kinderen, het doen van boodschappen of het huishouden. Een combinatie van emotionele en praktische ondersteuning kan als heel waardevol worden ervaren.

Aanjagers in Wassenaar zijn Zonta en Soroptimisten
Orange the World is een jaarlijks terugkerende campagne van UN Women en wordt in Nederland aangejaagd door Zonta en Soroptimisten. Beide zijn wereldwijde netwerkorganisaties van vrouwelijke professionals. Leden zetten hun kennis en vaardigheden in voor de verbetering van de positie van de vrouw. Het gaat daarbij om mensenrechten voor vrouwen en meisjes, maar ook om gelijke kansen op opleiding, werk, economische zelfstandigheid en goede gezondheidszorg. Samen zijn de serviceorganisaties goed voor ruim 200 jaar ervaring en 120.000 leden wereldwijd. Bovendien hebben ze een adviserende stem binnen de Verenigde Naties.

De leeuwen bij Raadhuis de Paauw kleuren oranje van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot en met 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens).

Tags

GemeenteOrange the worldVrouwen en meisjesgeweldWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top