Skip to content
Gastles Koos de Vuilnisman op Herenwegschool. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Koos de Vuilnisman en wethouder Hubert Schokker op bezoek bij Herenwegschool

29 november 20212 minute read

Op vrijdag 26 november brachten Koos de Vuilnisman en wethouder Hubert Schokker (portefeuillehouder Afval) een bezoek aan groep 7 van de Herenwegschool. Samen gaven zij een gastles aan de kinderen over zwerfvuil, afval, plastic soep en recycling.

‘Bij de lessen van Koos de Vuilnisman gaat het meer dan alleen over afval’, aldus Gerdi Gielens (leerkracht groep 7). ‘Hij leert de leerlingen anders naar de omgeving kijken. Op een onschoolse manier maakt Koos de Vuilnisman de leerlingen enthousiast om het (zwerf)afval op een creatieve manier aan te pakken. In de lessen zijn de leerlingen concreet bezig met het zorgdragen voor het milieu en daarmee hun toekomst.

Bob van den Steenhoven (directeur-bestuurder) vult haar aan: ‘Bij deze lessen vinden wij het belangrijk dat leerlingen leren om op verschillende manieren naar de omgeving te kijken. Dit vraagt naast inhoudelijke kennis van leerlingen dat zij ook goed naar de ander luisteren en dat zij zich bijvoorbeeld kunnen verplaatsen in andermans perspectief. Daarnaast leren de leerlingen afwegingen te maken en kritisch te kijken naar de waarden die deze afwegingen beïnvloeden.”

‘Een mooie ontwikkeling dat kinderen op school al kennis maken met het scheiden van afval en het tegengaan van zwerfafval. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen’, aldus wethouder Hubert Schokker (portefeuillehouder Afval). ‘Met elkaar – jong en oud – kunnen we op die manier de hoeveel afval verminderen en de plastic soep tegengaan. Heel fijn dat kinderen op zo’n speelse manier leren over het recyclen van producten en dat we duurzaam om moeten gaan met onze grondstoffen. Het is heel mooi om te zien dat de scholen in Wassenaar hier aandacht aan besteden.’

Afval bestaat niet
Koos liet de kinderen zien en ervaren dat er eigenlijk geen afval bestaat. Wat voor de een geen waarde meer heeft, is voor een ander wellicht een grondstof. Bijvoorbeeld dat er goud in een computer zit. Maar ook dat je een tas kunt maken van fietsbanden. De kinderen maakten onder leiding van Koos verschillende computers klaar voor recycling.

Tags

gastlesGemeenteHerenwegschoolKoos de VuilnismanWassenaarWethouder Schokker
Gerelateerde artikelen
Back To Top