Skip to content
Archieffoto. Fotocredit: The Arts Society

The Arts Society: Engelstalige online lezing over vuurwerk-

1 december 20212 minute read

‘Gone in a Flash! A History of Firework Displays from the Renaissance to the Age of Electricity’. Vuurwerk is voor menigeen een leuk vermaak met oud en nieuw. Alleen dit jaar (weer) niet, vanwege corona is er een vuurwerkverbod. Vuurwerk is echter meer dan vermaak laat Timothy Wilcox zien. Het blijkt ook heel geschikt als propagandamiddel.

Al in de oudheid werd opgemerkt dat het een grote impact heeft als vuurwerk grote evenementen markeert. Zoals de opening van de Olympische Spelen of het begin van een nieuw jaar. Ondanks het korte leven, is menig vuurwerkdisplay vereeuwigd door middel van film en fotografie. Eeuwenlang wekte het feit dat het vuurwerk zelf slechts enkele seconden werd gezien en toch veel geld kostte, een sterk verlangen op om het op te nemen. Het resultaat is dat er een grote schat is aan visueel materiaal.

Heersers als Lodewijk XIV en de Russische keizers zagen al snel de propagandawaarde van afbeeldingen van vuurwerk. Zij zagen dat deze afbeeldingen heel geschikt waren om indruk te maken en te imponeren, met als gevolg dat vuurwerk naast populair amusement ook een​​geavanceerd instrument van staatsmanschap werd. Deze lezing werpt een ‘explosieve’ blik op een kunstvorm die in een museum waarschijnlijk nooit stof zal vergaren.

Timothy Wilcox is een schrijver, docent en tentoonstellingscurator. Hij was museumconservator in het British Museum Department of Prints and Drawings na functies bij het V&A, in Liverpool en Hove. Hij levert regelmatig bijdragen aan de Courtauld Institute Summer School en geeft lezingen in musea en galerieën in Groot-Brittannië, Europa en de VS.

Voor het registreren voor deze online lezing ga naar: https://theartssociety.org/the-hague Let op! Het is nodig te registreren vóór maandag 13 december 2021. De lezing begint dinsdag 14 december 2021 om 20.00. De kosten zijn € 13,- (vooraf). Een lidmaatschap (acht lezingen en andere activiteiten) is € 65,- per jaar en voor een (echt)paar € 120,-.

The Arts Society The Hague is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Dinsdag, 14 december 2021 om 20:00 uur door Timothy Wilcox. Engelstalige lezing via ZOOM (vanuit huis)

 

Tags

LezingOnlineThe Arts Society The HagueVuurwerk
Gerelateerde artikelen
Back To Top