Skip to content
Fotocredit: PR

Isolatieactie Wassenaar: een comfortabelere en duurzamere woning én een lagere energierekening

8 december 20213 minute read

Na de succesvolle zonnepanelenactie in 2020, waarbij 833 zonnepanelen in Wassenaar zijn geïnstalleerd, is het tijd voor een vervolg. Diverse buurtteams uit Wassenaar zijn daarom gestart met een isolatieactie. Het doel van deze actie: zoveel mogelijk woningen (verdergaand) verduurzamen. Aan het woord is Kees van der Kroft, een van de initiatiefnemers.

Waarom richten jullie je op isoleren?

Eerder dit jaar hebben we met warmtebeeldcamera’s meer dan 350 woningen gescand in onze wijken. Veel bewoners zagen zo dat veel warmte weglekte door gebrekkige isolatie. Isolatie is een goede manier om geld en energie te besparen. De temperatuur blijft constanter, waardoor het in de woning veel aangenamer aanvoelt, je minder hoeft te stoken en je energierekening daalt. Isoleren is bovendien goed voor het milieu, wat wordt ‘beloond’ met een beter energielabel.

Waarom zou je meedoen aan een collectieve actie?
Mede uit ervaring met onze zonnepanelenactie, weten we dat veel mensen wel willen verduurzamen, maar niet weten hoe te beginnen. Ze hebben geen technische kennis of het ontbreekt ze simpelweg aan tijd om alles uit te zoeken. Door mee te doen aan onze collectieve actie, wordt er veel werk uit handen genomen en geniet je bovendien van collectiviteitsvoordelen.

Hoe kunnen inwoners van Wassenaar meedoen?
Momenteel zijn we druk met alle voorbereidingen. We analyseren referentiewoningen en samen met Duurzaam Bouwloket vergelijken we offertes van leveranciers uit de regio aan de hand van diverse criteria. Zo komen we tot een passend aanbod met een goede prijs-kwaliteitverhouding. In februari 2022 organiseren we een aantal buurtbijeenkomsten. We gaan dan in op isolerende maatregelen voor glas, dak, vloer en gevel, we lichten onze keus voor de geselecteerde leveranciers toe en uiteraard is er ruimte voor vragen. Na de bijeenkomst kunnen geïnteresseerden vrijblijvende offertes opvragen bij de geselecteerde isolatiebedrijven. Doel is dat in het voorjaar van 2022 de eerste woningen zijn geïsoleerd.

Om veel buurtgenoten te verzamelen voor ons aanbod maken we gebruik van de buurkracht-app. In de app melden we voortdurend de vorderingen. De app is gratis te downloaden in de App/Play-store (zoek op buurkracht). Zoek in de app je buurt op, klik op doe mee en blijf op de hoogte.

Wie zijn de kartrekkers van deze actie?
Het initiatief ligt bij buurtteams Groot Deijleroord, Nieuw-Wassenaar, De Kieviet, Centrum en Drie Papegaaien. Daarnaast krijgen we steun van Stichting Buurkracht bij de communicatie, Duurzaam Bouwloket adviseert op technisch inhoudelijk gebied en de gemeente Wassenaar treedt op als regievoerder.

 

 

Tags

BuurkrachtCollectieve actieIsolatie-actieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top