Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Michal Jarmoluk

Wat doe jij met oud frituurvet?

27 december 20213 minute read

Oud en nieuw staat voor de deur. Daar hoort natuurlijk een oliebol bij! Traditiegetrouw bakken veel Nederlanders zelf hun oliebollen. Maar wat te doen met het overgebleven frituurvet? Jack van Terheijden werkt bij waterschap Brabantse Delta en zorgt ervoor dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken. Hij legt uit waarom je frituurvet niet door de wc moet spoelen.

Als je frituurvet door de gootsteen of de wc spoelt, is het vaak nog vloeibaar. Maar zodra dit vet afkoelt, gaat het stollen. Dat gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van leidingen en pompen zitten. “Er komt dus een soort vetlaag aan de binnenkant van de leidingen. Door deze vetlaag moeten onze pompen harder werken om het rioolwater door de leidingen te krijgen” legt Jack uit.

LOPEN OVER HET VET
Het kan bij een gemaal zelfs zo erg zijn dat er na de kerstperiode een laag afgekoeld vet ligt, versterkt met allerlei drijfvuil, waarover je kunt lopen! In gemaalkelders van grote steden kan dit gebeuren. Dit komt omdat het vet naar boven drijft terwijl de pompen het water eronder wegpompen.

LASTIG WEG TE HALEN
Om ervoor te zorgen dat rioolgemalen en zuiveringsinstallaties goed kunnen werken, moet het vet dus verwijderd worden. Maar dat is zo makkelijk nog niet. Jack: “We huren hiervoor speciale bedrijven in. Die gaan dan als het ware met een grote spons overal doorheen om het weer schoon te krijgen. Het is alleen heel lastig om alle vetresten te verwijderen. Dat merken mensen misschien zelf ook bij het afwassen van hun pannen. Vet is een hardnekkig goedje.”

WAAR LAAT JE HET OUDE FRITUURVET DAN?
Gebruikt frituurvet kun je teruggieten in de verpakking of bijvoorbeeld in een leeg melkpak. Daarna kun je het inleveren in de gele kliko bij een recyclepunt. Hier kun je zien welk recyclepunt bij jou in de buurt is.

WIN-WIN SITUATIE
Ingeleverd frituurvet wordt gerecycled. Zo kan er bijvoorbeeld biobrandstof van gemaakt worden. Biobrandstof is een vorm van groene energie. Door je frituurvet in te leveren, ben je dus goed bezig voor het milieu. Ook doe je jezelf er een plezier mee. Als je frituurvet doorspoelt kunnen namelijk ook de leidingen in je eigen huis verstoppen. Dat is een duur (en vies) grapje. Door je frituurvet in te leveren, voorkom je dat. En je maakt de waterschappen natuurlijk ook erg blij!

Wil je weten wat nog meer niet in het riool hoort? Kijk hier.

Weten wat je nog meer kunt doen voor schoon water? Word ook een Waterbaas!

Tags

FrituurvetGemeentelijke MilieustraatRioolUnie van WaterschappenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top