zondag 09 mei 2021

N Nieuws

Sporthal de Schulpwei op nationale erfgoedlijst

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft sporthal de Schulpwei per 1 april 2021 op de nationale erfgoedlijst geplaatst. "De Schulpwei is een typisch product van de jaren '70. We merken de laatste jaren steeds meer waardering voor bouwwerken uit deze tijd en we moeten er dan ook voor waken dat kenmerkende gebouwen uit deze periode verloren gaan.

De Schulpwei is in hoge mate nog in originele staat. Het heeft bijvoorbeeld nog origineel tegelwerk in de douches en de onbeschilderde muren geven goed zicht op de bouwtechnieken van die tijd. Je ziet toch vaak dat sporthallen uit deze periode al eerder grondig zijn gerenoveerd door gemeenten, waardoor deze kenmerkende details verloren gaan. Daarnaast heeft de sporthal een bijzondere, met parallel grenen afgetimmerde overspanning en geeft het commentaarhok een geweldig overzicht over de gehele sporthal. Dat de sporthal ook nog volhangt met reclames van ondernemingen die al decennia niet meer bestaan is de kers op de taart!"

Dat de gemeente een rol heeft in het behoud van het erfgoed maakt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed duidelijk: "Door De Schulpwei op de lijst te plaatsen geven wij een signaal aan de gemeente dat zij hier zorgvuldig mee om dient te gaan. Plaatsing geeft de gemeente handvatten om het te kunnen behouden, maar ook verantwoordelijkheid voor het beheer ervan". 21 januari 2022 is het 50 jaar geleden dat De Schulpwei officieel geopend werd door Commissaris van de koningin Klaasesz en Burgemeester Staab en verschillende Wassenaarse verenigingen. "Door de hal dit jaar op de lijst te plaatsen geeft dit de nodige voorbereidingstijd voor een eventueel jubileumfeest. In deze Corona-tijden kan dat een fijn vooruitzicht zijn."

Voor de wethouder komt de plaatsing op de nationale erfgoedlijst als een verrassing: "We zijn al 23 jaar bezig met plannen voor een nieuwe sporthal en dit komt eigenlijk wel onverwacht. Je weet dat je door de tijd ingehaald kan worden, maar we hadden eigenlijk eerder verwacht dat De Schulpwei afgekeurd zou worden of in zou storten, dan dat die op de erfgoedlijst zou belanden. We zullen moeten bezien hoe we nu verder gaan."