dinsdag 03 augustus 2021

S Sport

Wassenaarder Laurens van Hoepen, kartteamlid van F1-coureur Charles Leclerc, toont zijn talent

Karter Laurens van Hoepen heeft afgelopen weekeinde opnieuw zijn talent getoond. De pas vijftienjarige coureur uit Wassenaar werd op het circuit van Wackersdorf tweede in de prestigieuze KZ2-klasse. Als één van de jongste deelnemers in de schakelkarts was hij tijdens de eerste ronde van het EK het hele weekeinde voorin te vinden als rijder van het kartteam van Ferrari-F1-coureur Charles Leclerc.

“Het voelde goed om het podium te halen”, zei Laurens voldaan. “We hadden van tevoren getest op het circuit van Wackersdorf. Dat ging goed. Ik was erg snel. We gingen dit weekend daarom voor het podium. Ik ben blij dat het gelukt is. Wel baalde ik ervan dat ik in de finale Giacomo Pollini niet kon pakken, maar het is een goed resultaat na een goed weekend. Dit is heel goed voor kampioenschap.”

Laurens debuteerde dit jaar in de 125cc-schakelkarts na een succesvol seizoen in de OK-klasse. Daarin werd hij vorig jaar heel knap zevende in het WK. Nu, nog een stapje hoger op de kartladder, bewijst de rijder van topteam Leclerc by Lennox Racing opnieuw bij de besten te horen. “Tot nu toe gaat het erg goed, elke race rijd ik mee in de top.”

Laurens is een voormalig Nederlands kampioen in de Mini Junioren-klasse. De laatste jaren rijdt hij steevast in de zwaarste competities: EK’s en WSK en WK’s. Daarin was hij vaak voorin te vinden in de OK Junior- en OK-klasse.
Dit seizoen rijdt hij de WSK in Italië en de FIA EK- en WK-wedstrijden. “In de WSK rijd ik tussen de grote jongens, dat is in de KZ1-klasse. Die rijders hebben zoveel ervaring. Maar elke heat is het me nog gelukt naar voren te rijden. In Adria reed ik van 20 naar 11. Ik heb daar veel geleerd.”

Afgelopen weekeinde in Duitsland plukte hij daar overduidelijk de vruchten van. “Donderdag was de kartafstelling meteen goed, we hoefden alleen wat dingen te finetunen. Vrijdag hadden we drie trainingssessies en één kwalificatie. In de tweede training was ik al snel en de kwalificatie ging erg goed. Ik werd tweede en had gelijk een goed gevoel voor de rest van het weekend.”

Daarna reed hij vier heats op zaterdag en één op zondag. “Je racet tegen ervaren jongens. Gelukkig gaat het racen erg goed. Daar ben ik blij mee. In de eerste twee heats had ik een slechte start, maar ik heb me goed teruggevochten”, zei hij over zijn respectievelijk vierde en derde plaats. “Bas Lammers (oud-wereldkampioen, red.) heeft me daarna nog uitgelegd hoe ik het beste kon starten. Er lag zoveel grip. Gelukkig had ik in de twee heats daarna een goede start.”
Dat zorgde ervoor dat hij tijdens de heat op zondag een ronde aan de leiding reed. Laurens: “En toen kwam Senna van Walstijn me voorbij.” De getalenteerde Zuid-Holland liet zich niet gek maken en finishte uiteindelijk als tweede. “Ik had een goede reeks uitslagen en het was goed om voorin te rijden.”

In de finale moest Laurens als derde starten. Hij had een goede start, maar viel helaas toch een plekje terug. Laurens slaagde er evenwel in de derde plek te heroveren. De tweede plaats bleef helaas nét buiten bereik, hij werd op drie tienden van een seconde derde. Daar was hij terecht trots op. “Ik ben één van de jongste rijders, als vijftienjarige in het Europees kampioenschap. Nu kijk ik uit naar de volgende ronde van het EK in Adria.”

Als rijder van het team Leclerc by Lennox Racing weet Laurens zich verzekerd van een topteam. Hij voelt zich er thuis. “De sfeer is heel goed. Iedereen helpt elkaar, ik krijg bijvoorbeeld goede tips van Matteo Vigano (oud-winnaar van de WSK International Series, red.) en de monteurs zijn top.”
Zijn team is het officiële fabrieksteam van Ferrari-Formule 1-coureur Charles Leclerc. Laurens: “Hij is vorig jaar twee keer wezen kijken. Dat was heel gaaf. Gaaf ook dat hij zei dat hij KZ fysiek heel zwaar vindt. Hij racet in de F1…”

Die richting wil Laurens ook op. Normaal gesproken debuteert hij volgend jaar in de autosport. “We hebben er bewust voor gekozen een jaar in een schakelkarts te rijden. Het is een goede ervaring, goed voor de autoport.”

Laurens bedankt zijn ouders en de teamleden, monteur Roberto Faccini, Lennox Lamb en Matteo Vigano.

LaurensvanHoepenWackersdorfRX

Fotocredit: Blatter Media