zondag 02 oktober 2022

A Algemeen

Pas op voor betaalverzoek-fraude

"Ik koop graag je smartphone, maar ben al eens eerder opgelicht. Is het oké als ik een betaalverzoek van 0,01 euro stuur ter verificatie?"

Dit is één van de trucjes waar oplichters graag gebruik van maken. Verkoop jij iets op sites zoals Marktplaats? Let dan op dat je niet in deze phishing-methode trapt.
Hoe gaan oplichters te werk? Ze benaderen je en zeggen geïnteresseerd te zijn in het product. Ze gaan akkoord met het bedrag en vragen vaak om verder te praten op WhatsApp. Ze geven aan dat ze al eens eerder zijn opgelicht. Om zeker te zijn dat dit niet het geval is vragen ze of je 0,01 cent wilt overmaken. Dit gebeurd altijd via een linkje.
Deze link stuurt je echter niet door naar jouw bank-app, maar naar een externe site die precies op de echte site lijkt. Nadat jij je gegevens hebt ingevuld, kun je vervolgens niet inloggen. Vreemd.

Terwijl jij je gegevens invulde, konden de oplichters zien wat werd ingevoerd. Zo komen ze achter jouw gegevens en kunnen dus bij je bankrekening!
Is dit jou overkomen? Neem onmiddellijk contact op met je bank om je rekeningnummer te laten blokkeren en wijzig je wachtwoorden. Niet zeker van een linkje? Laat geen gegevens achter of betaal via jouw eigen bank-app of -website, zonder op een linkje te klikken.

Bron: Instagram politie Loosduinen