vrijdag 17 september 2021

N Nieuws

Vrouw uit zee gered. 'Zwom 10km uit de kust'

De Kustwacht heeft woensdagochtend een vrouw uit zee bij Wassenaar gered. Dat meldt Omroep West. Naar verluidt zwom de vrouw op dat moment tien kilometer uit de kust en is door een helikopter opgepikt en naar het ziekenhuis gebracht met onderkoelingsverschijnselen. De Kustwacht onderzoekt nog hoe de vrouw daar terecht is gekomen.

Omroep West meldt dat de vrouw werd gevonden door een Belgisch zeiljacht dat toevallig op die plek voer. Het slachtoffer zwaaide naar het jacht, om aan te geven dat ze hulp nodig had. De opvarenden van het jacht hebben geprobeerd de zwemster aan boord te krijgen. Omdat dit niet lukte werd de Kustwacht ingeschakeld. De Kustwacht schakelde direct een SAR (search and rescue)-helikopter in en stuurde de reddingsboot uit Scheveningen naar de vrouw toe.

Doordat het zeiljacht bij de vrouw was blijven liggen, was de Kustwacht binnen enkele minuten ter plekke en kon de vrouw uit het water worden gehaald. 'De vrouw droeg gelukkig een overlevingspak', vertelt een woordvoerder van de Kustwacht over de reddingsoperatie. Dit is een speciaal pak dat vaak door mensen aan boord van vissersboten en plezierjachten wordt gedragen waarmee mensen als ze in het water terechtkomen kunnen blijven drijven. Daarnaast had het zeiljacht een reddingsvest toegeworpen.

Geluk gehad
De vrouw is door de Kustwacht naar het ziekenhuis gebracht. Een woordvoerder zegt dat het slachtoffer geluk heeft gehad dat ze zo snel gevonden is. Het is niet bekend hoe het met haar is. Ook weet de Kustwacht nog niet hoe de vrouw zo ver voor de Wassenaarse kust in het water terecht is gekomen.

Bron: Omroep West/Kustwacht Nederland