maandag 26 september 2022

N Nieuws

Wassenaar maakt plannen voor de inburgering van de toekomst

In september bestaat het Taalhuis van Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 5 jaar! Een mooi moment om bij stil te staan en om vooruit te kijken. Daarom organiseerden Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar en gemeente Wassenaar op 9 september een bijeenkomst waar zij met hun lokale partners in gesprek gingen over de dienstverlening aan Wassenaarse statushouders en nieuwkomers.

Op 1 januari 2022 wordt een nieuwe inburgeringswet van kracht. Hierbij krijgt de gemeente de regie om nieuwkomers zo snel mogelijk mee te laten doen. Dit betekent dat er extra taken bijkomen voor het Taalhuis en haar lokale partners. Samen met SMOW, Vluchtelingenwerk, Kwadraad, de Vrijwilligerscentrale, Sociale activering en Foxtaal bespraken gemeente Wassenaar en Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar hoe zij elkaar kunnen versterken bij de dienstverlening aan de nieuwe inwoners zodat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen in Wassenaar.

De deelnemers kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Nu de basis is gelegd, kunnen de organisaties de komende tijd de plannen voor de inburgering van nieuwkomers verder uitwerken en zo het Taalhuis nog veelzijdiger maken. “De aanwezigheid van alle lokale partners laat zien hoe groot iedereen het belang acht dat we dit samen oppakken. Samen staan we sterker om dit voor onze nieuwe inwoners te realiseren”, aldus Mariska Koning, directeur Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar.

Viering van het jubileum

Een dag eerder was de verjaardag van het Taalhuis ook al feestelijk gevierd met een multiculturele High Tea. De bezoekers konden genieten van hapjes uit de hele wereld die door deelnemers van het Taalhuis waren gemaakt. Een leuke gelegenheid om met het Taalhuis kennis te maken. Wethouder Inge Zweerts de Jong, wethouder van Participatie, Jeugd en Sport, die bij de High Tea en de netwerkbijeenkomst aanwezig was, benadrukte het belang van het Taalhuis. “We zijn blij dat de verantwoordelijkheid voor de inburgering van nieuwe inwoners weer bij de gemeente ligt. Samen met de bibliotheek en de maatschappelijke partners gaan we zorgen voor een goede start van nieuwkomers in Wassenaar”.