donderdag 28 oktober 2021

N Nieuws

Wassenaarse Elly Hermsen - Noordover vanavond in tv-programma Kruispunt

Vanavond staat in het tv-programma Kruispunt van KRO-NCRV de Wassenaarse Elly Hermsen - Noordover en haar familie centraal. De aflevering van vanavond staat in het teken van de nationale Broer en Zus Dag (op 30 september). De nationale Broer en Zus Dag (30 september) is een mooi moment om broers en zussen te laten weten hoeveel ze voor je betekenen. Bij de familie Noordover uit Wassenaar zijn dat er heel wat. In het gezin werden maar liefst zeventien kinderen geboren.

Elly Hermsen-Noordover schreef een prachtig boek over het grote gezin waarin ze in Wassenaar opgroeide. Het was een eerbetoon aan haar zus Ria, die deze zomer overleed. Vanavond wordt in het programma Kruispunt van KRO-NCRV aandacht besteed aan het boek en aan het grote Wassenaarse gezin.

In KRO-NCRV Kruispunt een portret van dit bijzondere gezin. Hoe is het om met zoveel broers en zussen op te groeien? Hoe vind je je plek, als er elk jaar een kleintje bij komt? Welke invloed heeft dat op de rest van je leven?

We gaan met een aantal broers en zussen terug naar het ouderlijk huis in Wassenaar, waar ze vanaf 1959 hebben gewoond. De kinderen kijken terug op hun jeugd, waarbij zus Netty vindt dat ze snel zelfstandig is geworden en broer Henk het sociale aspect benoemt: ‘Je moest er altijd voor elkaar zijn, elkaar helpen. Ik sta nog altijd snel voor iemand klaar.’ Elly heeft het gevoel dat ze zichzelf in het grote gezin vaak heeft moeten wegcijferen. Ze heeft pas later geleerd voor zichzelf op te komen.

Ria (78) is ernstig ziek en heeft met hulp van zus Elly (66) haar herinneringen op papier gezet. Het leidde tot een boek: ‘En toen waren er zeventien’ waarin een beeld wordt geschetst van een strenge opvoeding, saamhorigheid, opofferingsgezindheid en levensvreugde. Ria heeft het nog kunnen lezen voor ze afgelopen zomer overleed. Ze is de derde van het gezin die er niet meer is.

Elly: “We hebben haar met z’n allen vrijwel tot het laatste moment verzorgd. Dat is een voordeel van een groot gezin. Er was altijd wel iemand bij haar.” Netty: “De saamhorigheid is groot. Dat voelt goed. Wel realiseerde ik me laatst dat mij en mijn jongste zusjes nog een heftige taak te wachten staat. De ouderen vierden alle bruiloften, wij krijgen de begrafenissen.”

Voor het tv-programma zijn filmopnames gemaakt bij en in de Willibrorduskerk in de Kerkstraat, waar haar ouders (Kees en Dora Noordover) tegenover woonden. Er is ook gefilmd op het Havenplein, waar het gezin woonde toen het huis in de Pieter Maritzstraat te klein werd (er waren inmiddels 15 kinderen). Daarnaast is er gefilmd in het stukje bos naast Duinrell. Wassenaar komt dus vanavond goed in beeld. 

Kruispunt - maandag 27 september om 22.50 uur op NPO2.

Bron: KRO-NCRV - Kruispunt / Facebookgroep Je bent Wassenaarder Als.