zondag 05 december 2021

N Nieuws

Geschilderd portret oud burgemeester Jan Hoekema onthuld (video)

Het is een lange traditie in Wassenaar om een scheidend burgemeester een geschilderd portret aan te bieden. Dat portret komt dan te hangen in de burgemeestersgalerij in de Muzenzaal van Raadhuis de Paauw.

Jan Hoekema was van 2007 tot 2017 burgemeester van Wassenaar. Het aanbieden van het portret had daarom eigenlijk al veel eerder plaats zullen vinden, maar mede door de Covid epidemie was dit vertraagd. Op vrijdag 15 oktober was het eindelijk zo ver. Een zaal vol genodigden hoorde hoe burgemeester Leendert de Lange oud burgemeester Hoekema en zijn vrouw Marleen Barth met lovende woorden toesprak. Hij benadrukte hierbij de betrokkenheid van de oud burgemeester bij kunst en cultuur.

Ook Astrid Dekker, voorzitter van de stichting mini opera en voormalig voorzitter van de Wassenaarse cultuurprijs en Maya Meijer-Bergmans van de MeyerBergman erfgoed groep prezen de betrokkenheid van de oud burgemeester bij de cultuur en het culturele erfgoed. Mieke van den Berg, het gezicht van de Wassenaarse poëzieroute, droeg een prachtig acrostichon voor. Een gedicht, waarbij de eerste letters van de naam steeds een nieuw couplet aanduiden.

Na de lovende woorden volgde een muzikaal intermezzo in de spiegelzaal van het aan de buitenkant onlangs gerestaureerde Raadhuis de Paauw . De 16 jarige violiste Diana Fakour bracht, begeleid door pianiste Natasja Douma, een drietal werken ten gehore. Tot slot werd in de Muzenzaal het door de Wassenaarse schilderes Marjon Berkenvelder geschilderde portret door de oud burgemeester en zijn vrouw onthuld.

In zijn dankwoord bedankte Hoekema de kunstenares voor het prachtige schilderij. Tegelijk merkte hij op, dat hij nu zo’n 17 kilo lichter is dan toen het geschilderd werd. Daarnaast bedankte hij alle aanwezigen voor hun komst en alle sprekers voor hun lovende woorden. “Maar ik deed nog wel iets meer, dan me als burgemeester alleen maar bezig houden met kunst en cultuur”, grapte hij. De middag werd vervolgens afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.