donderdag 09 december 2021

P Politiek

VVD Wassenaar: Het nieuwe afvalbeleid uitgelegd

Vanaf januari krijgen we in Wassenaar een beter afvalbeleid. Beter voor het milieu, betere service en (op termijn) beter voor de portemonnee. VVD-woordvoerder Iwein Borm “Dit nieuwe beleid komt niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van jarenlange inspanningen in de gemeenteraad, die er onder andere toe geleid hebben dat nascheiding van PMD uit het restafval vanaf januari een realiteit is“.


Wat verandert er volgend jaar?

VVD Iwein Borm Artikel Nieuw AfvalbeleidPMD-nascheiding
Vanaf volgend jaar wordt al het restafval nagescheiden en weer wekelijks opgehaald. Machines kunnen PMD beter uit het restafval halen dan de gemiddelde inwoner. Dus laten we dat voortaan over aan die machines.

Het systeem met PMD-verzamelcontainers in de wijk heeft nooit goed gewerkt. 75% van het PMD komt nooit bij de sorteerinstallatie aan, maar wordt direct afgekeurd en samen met het restafval verbrand.

De PMD-proefwijken in Wassenaar-Zuid en Rijksdorp gingen de afgelopen jaren een stuk beter. Er was bijna geen afkeur en er werd veel PMD opgehaald. Toch bleef er nog steeds PMD in het restafval zitten. En het had kostendekkend moeten zijn, maar bleek netto best duur.

Als dan blijkt dat er met nascheiding naar verwachting nog meer PMD uit het restafval gehaald wordt dan bij deze succesvolle proef, dan is de conclusie helder: nascheiding is beter voor Wassenaar.

Meer groen
Het grootste deel van het gewicht aan restafval bestaat uit tuin- en keukenafval dat eigenlijk in de groenbak thuishoort. In het eerste kwartaal komen er bij ca. 1750 appartementen groene minicontainers en kunnen inwoners bij de gemeente een keukenbakje ophalen, zodat deze appartementen voortaan ook hun keukenafval kunnen scheiden. Daarnaast wordt GFT vanaf volgend jaar het hele jaar door tweewekelijks opgehaald. Voor inwoners met een grote tuin kan voor €50 per jaar een extra groene minicontainer worden aangevraagd.

Duurzamer
Er zijn steeds meer inwoners die ontzettend goed hun afval scheiden. Die inwoners willen we vooral vragen om daarmee door te gaan. Machines kunnen PMD namelijk beter scheiden uit restafval dat schoon en droog is, dan uit een smurrie met etensresten. Door over te stappen op nascheiding zorgen we ervoor dat het PMD goed gescheiden wordt. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Het meeste afval dat nu in het restafval gestopt wordt hoort in de groene bak, de papierbak, de glasbak of de textielbak thuis, zodat het gerecycled kan worden. Dat kunnen machines niet goed scheiden, en moeten we zelf dus blijven doen!
Voor meer achtergrond bij het nieuwe afvalbeleid, zie https://wassenaar.vvd.nl/nieuws/46089/het-nieuwe-afvalbeleid-uitgelegd

 

 

 

 

 

VVD-raadslid Iwein Borm.