Ga naar hoofdinhoud

PvdA: Iedereen telt mee in een inclusief dorp

11 januari 20222 minute read

Een boodschap doen, winkelen, een keertje uit eten, sporten, een leuke baan. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet voor alle inwoners van Wassenaar. Zeker niet voor degenen die moeten leven met een beperking en of wat ouder zijn.

Het VN-verdrag ‘Handicap’ is in 2016 van kracht geworden. De gemeente Wassenaar is er echter nog niet in geslaagd om hier voldoende vorm aan te geven, terwijl het zo nodig en verplicht is dat hier wat mee wordt gedaan. Meer aandacht voor inclusie betekent vaak kleine en hele praktische oplossingen onder de noemer ‘kleine inspanning, groot plezier’.

Marvin van der Nat, nummer 4 op de kandidatenlijst van de PvdA: “Één van de kernthema’s in het PvdA Verkiezingsprogramma voor 16 maart is ‘een sociaal dorp’. Met een PvdA in het college zal dat onder meer betekenen dat de Raad consequent door de ‘inclusie’-bril naar de plannen die in het verschiet liggen kijkt. We moeten in ons dorp bijvoorbeeld kijken naar speeltuinen zodat ook rekening wordt gehouden met kinderen met een beperking, naar openbare toiletten in de buurt waar mensen graag een langere tijd verblijven en er is behoefte aan een gemeentelijk meldpunt om het vervoer van ouderen en mindervaliden in goede banen te leiden”.

Door inclusie eerder te betrekken in planvorming, zoals dat bij het nieuwe centrum te laat is gebeurd, bespaart dit kosten op lange termijn. Met goede toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte draag je als gemeente bij aan optimale participatie in Wassenaar. Eventuele kosten gaan ook voor de baten uit: personen met een rolstoel, rollator of kinderwagen die ergens goed binnen kunnen komen, komen immers graag weer terug en nemen de volgende keer mensen mee bij een positieve ervaring.

Bovendien groeit ook de groep ouderen in Nederland snel. Winst dus: optimale toegang tot het centrum verhoogt het bereik tot de middenstand en draagt bij aan een bredere sociaal-maatschappelijke betrokkenheid”

Marvin vervolgt: ”De PvdA heeft in de afgelopen collegeperiode diverse malen het thema inclusie getracht op de agenda van de commissie sociaal domein te krijgen, waar onvoldoende gehoor aan is gegeven. Wat mij betreft gaat dat echt veranderen en wordt het denken aan de toegankelijkheid voor alle inwoners een automatisme bij beleidsmakers, maar ook bij winkeliers en andere ruimte waar nu nog ‘drempels’ moeten worden beslecht, want Iedereen telt mee!”.

DA’S PvdA: Duurzaam, Actief én Sociaal.

IMG 20190501 223426 651

Marvin van der Nat

 

Tags

GemeenteraadGR2022IngezondenPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top