Skip to content
Fotocredit: PR

Isolatieactie Wassenaar: de buurtbijeenkomsten komen er aan!

19 januari 20223 minute read

De buurtteams in Wassenaar zijn, sinds hun aankondiging eind november, alweer een stuk verder in het proces van de isolatieactie. We spraken Wouter de Winter van Duurzaam Bouwloket en Mireille Soeters van buurtteam Nieuw Wassenaar over de voortgang. Er zijn inmiddels voorbeeldwoningen gescand en er is onderzocht welke isolatiemaatregelen het beste bij deze huizen passen. De betrokken wijken zijn Nieuw Wassenaar, Deijleroord, Dorp, Drie Papegaaien en De Kieviet. De buurtteams die hier actief zijn, worden ondersteund door Buurkracht* en Duurzaam Bouwloket*.

Hoe ziet het onderzoek eruit?
Wouter: “Duurzaam Bouwloket heeft bouwtechnisch 6 verschillende woningen geanalyseerd rekening houdend met de bouwperiode en bouwregelgeving. Tevens gebruikten we warmtebeeldcamera’s om vast te stellen waar in de woning warmte weglekt en waar kou de woning infiltreert. Op basis van dit onderzoek schreven we per woningtype een advies over de geschikte isolatiemaatregelen.”

Wat zijn mogelijke uitkomsten?
Wouter: “Dat kan van alles zijn. Vaak zien we dat warmte verloren gaat via ramen, deuren, kieren en daken. Bij omvangrijke maatregelen kun je denken aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas. Maar ook met kleinere maatregelen zoals radiatorfolie, leidingisolatie en naad- en kierdichting kun je al winst boeken.”

Wat doen de buurtteams met deze rapportages?
Mireille: “De rapportages geven inzicht in de maatregelen die genomen kunnen worden om een huis beter te isoleren. Samen met Duurzaam Bouwloket selecteren we vervolgens de juiste installateurs. In die fase zitten we nu. We vragen offertes op, vergelijken deze, bezoeken de installateurs en komen zo tot een selectie. Hieruit rolt een aanbod dat wij graag aan onze buurtbewoners voorleggen.”

Hoe wordt dit aanbod aan buurtbewoners voorgelegd?
Mireille: “Het aanbod wordt per buurt gepresenteerd tijdens een buurtbijeenkomst in maart. De buurtteams delen dan de uitkomsten van het onderzoek met hun buurtgenoten en er wordt een concreet aanbod gepresenteerd. Na de presentatie kunnen buurtbewoners aangeven of zij zich willen aansluiten bij de isolatieactie. Zij krijgen de mogelijkheid offertes op te vragen bij de partijen die uit ons onderzoek naar voren kwamen als passend met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Na aanvraag komt een bedrijf altijd langs voor een schouw van de woning, zodat de specifieke situatie kan worden beoordeeld. ”

Hoe kunnen buurtbewoners zich aanmelden voor de buurtbijeenkomst?
Mireille: “Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Buurkracht app. Hierin melden we de vorderingen en zal ook de buurtbijeenkomst worden aangekondigd. De app is gratis te downloaden in de App/Play-store (zoek op buurkracht). Heeft jouw buurt nog geen buurkrachtapp? Sluit je dan aan bij een buurtteam in je omgeving”

* Duurzaam Bouwloket verzorgt als onafhankelijke en professionele partij het energieloket voor de gemeente. www.duurzaambouwloket.nl
* Buurkracht is een maatschappelijk initiatief met als doel om mensen in buurten met elkaar te verbinden en te ondersteunen bij het verbeteren van de buurt. Buurkracht is onafhankelijk en heeft geen commerciële doelstellingen. www.buurkracht.nl

Tags

BuurkrachtBuurtteam Nieuw WassenaarBuurtteamsDuurzaam BouwloketIsolatie-actieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top