Skip to content
Afbeelding ter illustratie. Archieffoto. Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Populieren gerooid: Het zal 40 jaar duren voordat de Starrenburglaan weer een groene laan is

25 januari 20222 minute read

Deze week is begonnen met het omzagen en verwijderen van de populieren aan de Starrenburglaan. Het gaat om het gedeelte tussen de Donker Curtiusstraat (Digros) en de van Cranenburchlaan. De populieren zijn eind jaren 60 van de vorige eeuw gekozen bij het aanleggen van de wijk. Dat was met de bedoeling om de wijk snel een groen aanzien te geven. “De zilverpopulieren gaan na 60 jaar in kwaliteit achteruit,” aldus een woordvoerder van het bedrijf dat is belast met het rooien van de bomen. “Dan vormen ze een gevaar voor de omgeving.”

In de afgelopen jaren waaiden er in de herfst of bij voorjaarsstormen regelmatig grote takken van de bomen. Dat zorgde voor gevaar voor het verkeer, vooral voor fietsers. Bewoners van naastgelegen flats hielden op die momenten hun hart vast want het gevaar bestond dat de bomen zouden omwaaien.

Voor de gemeente een reden om de bomen te laten rooien. De populieren worden vervangen door jonge Lindebomen, die langzamer groeien dan de populieren. Ze gaan wel langer mee. “Het duurt zo’n 40 jaar voordat de bomen volwassen zijn”, aldus de woordvoerder. “Maar we moeten denken aan de volgende generaties.”

Al met al blijft het jammer van het groene aangezicht van de Starrenburglaan. Al is het in het kader van de veiligheid is wel verstandig. Wassenaar-noord heeft het groen hard nodig om niet te verworden tot een steenwoestijn.

 

Tags

BomenkapPopulierenStarrenburglaanWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top