Skip to content
Fotocredit: The Arts Society The Hague. Theateraffiche van Alfons Mucha

The Magic of Prague: The City and Czech Cultural Revival’, door Gavin Plumley

28 januari 20223 minute read

Praag is vandaag één van de belangrijkste culturele hoofdsteden van Europa, bekend van de Karelsbrug, Franz Kafka, het kasteel, de Joodse wijk en vele andere hoogtepunten.

Lange tijd was Praag onderdeel van het Habsburgse rijk en geliefd bij koningen en prinsen. In de negentiende eeuw willen de Tsjechen de stad meer Tsjechisch maken. In deze lezing van Gavin Plumley staat centraal hoe de Tsjechen zowel het land als de hoofdstad met culturele middelen heroverden. Met als uitgangspunt hun mythologie en hun historische plaats in Midden-Europa, ontwikkelden de Tsjechen eigen ideeën over de toekomst waardoor culturele stromingen zoals de Romantiek werden hervormd met specifieke patriottische kenmerken.

Door deze (politiek) opleving kwamen in de loop van de negentiende en begin twintigste eeuw belangrijke schilders naar voren als Alfons Mucha, bekend van zijn (Parijse) Jugendstil affiches, Otakar Lebeda, gespecialiseerd in landschappen en Jakub Schikaneder, de schilder van het dagelijks leven. Voor andere kunsten, zoals literatuur en architectuur, was dit eveneens een bloeiperiode en zeker voor de muziek. Belangrijke componisten waren in die tijd Bedřich Smetana, de eerste componist die Tsjechische thema’s in zijn werk verwerkte en grote invloed had op Antonín Dvořák die zich eveneens deels liet inspireren door de Slavische muziek.
Deze lezing besteedt aandacht aan deze bijzonder Praagse periode en de culturele context die de opbloei van de kunsten mogelijk maakten.

Gavin Plumley is presentator van onder meer BBC Radio 3, BBC Radio 4 en schrijft voor kranten, tijdschriften en opera- en concertprogramma’s. Hij verzorgt lezingen over de cultuur van Centraal-Europa in de 19e en 20e eeuw voor onder meer de Royal Opera House, de National Gallery, het National Theatre, het British Museum, het V&A en de Tate. Zijn eerste boek ‘A Home for All Seasons’ verschijnt in juni 2022.

Voor het registreren voor deze online lezing ga naar: https://theartssociety.org/the-hague Let op! Het is nodig te registreren vóór maandag 7 februari 2022. De lezing begint dinsdag 8 februari 2022 om 20.00. De kosten zijn € 13,- (vooraf). Een lidmaatschap (acht lezingen en andere activiteiten) is € 65,- per jaar en voor een (echt)paar € 120,-.

The Arts Society The Hague is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Dinsdag, 8 februari 2022 om 20:00 uur: The Magic of Prague: The City and Czech Cultural Revival’, door Gavin Plumley

Engelstalige lezing via ZOOM (Op korte termijn bleek het niet mogelijk de lezing in februari in het theater te organiseren)

 

Tags

Den HaagEngelstaligLezingOnlineThe Arts Society The Hague
Gerelateerde artikelen
Back To Top