Ga naar hoofdinhoud

PvdA: Hoe lokaal wil je het hebben?

1 februari 20222 minute read

Op 16 maart a.s. mag de kiezer weer naar de stembus, dit keer voor een nieuwe gemeenteraad. In de meeste gemeentes is er een ruime keuze uit diverse partijen. Daarbij kan er worden gekozen voor de zogenaamde “landelijke partijen” en de “lokale partijen”. De laatsten komen vaak voort uit het protest tegen de aanleg van een weg, de plannen voor een herindeling, of zoals in Wassenaar zijn ze ontstaan uit de plaatselijke VVD. Lokale partijen gaan er vaak prat op het beste op te kunnen komen voor de belangen van hun gemeente, zij zijn onafhankelijk in tegenstelling tot de landelijke partijen die aan de leiband van hun bestuurders in Den Haag lopen. En uit Den Haag komt nauwelijks iets goeds…

Henri van Smirren; lijsttrekker van de PvdA in Wassenaar: Wat van die stelling klopt is inderdaad dat veel beleid en geld komt vanuit het Rijk. Actuele onderwerpen zijn bijvoorbeeld de op handen zijnde herverdeling van het gemeentefonds of de (onvoldoende) financiering van de jeugdzorg. Beiden onderwerpen die de gemeentekas van Wassenaar hard raken. Maar ook de Provincie heeft een belangrijke rol, zo heeft deze een flinke vinger in de pap heeft als het gaat om de herontwikkeling van voormalig Vliegveld Valkenburg en het verkeer rondom de nieuwe wijk Valkenhorst. Het netwerk van een landelijke partij is dan van groot belang om zowel landelijke als in de provincie de besluitvorming te kunnen beïnvloeden en de Wassenaarse belangen te behartigen. Dat verhaal over die leiband, daarvan heb ik nooit iets gemerkt, we maken onze eigen keuzes.

Roy Pillen, 2e op de PvdA kandidatenlijst: “Er zit ook iets tegenstrijdigs in de redenering van lokale politieke partijen. Want ondanks dat ze stellen onafhankelijk te zijn van provinciale en landelijke netwerken pogen ze zich wel in de Provincie te organiseren. Daarmee geven aan netwerken in te zetten om invloed uit te oefenen. Niets mis mee wat mij betreft…Kortom: Hoe lokaal wil je het eigenlijk hebben? Binnen afdelingen van landelijke partijen zijn leden actief die diep zijn geworteld in hun stad of dorp. Ze weten heel goed wat er speelt in hun gemeente en zijn goed in staat die belangen te behartigen….mét ondersteuning van een netwerk, dat wel..!

Wilt u meer weten over onze plannen voor Wassenaar? Zie ons verkiezingsprogramma op wassenaar.pvda.nl. Duurzaam, Actief, Sociaal, Da’s PvdA!

Foto: Henri van Smirren (l) Roy Pillen (r)

HenrienRoy23 1 2022

Tags

GemeenteraadGR2022IngezondenPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top