Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: gemeente Amsterdam

‘Rood in Wassenaar’; Marjolein Moorman komt op 12 februari naar Wassenaar

4 februari 20223 minute read

Op zaterdagmiddag 12 februari gaat oud-burgemeester Jan Hoekema met de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman in gesprek over haar veelbesproken boek ‘Rood in Wassenaar”. Het programma van deze middag staat onderaan dit artikel vermeld.  

Jeugd in Wassenaar

Marjolein Moorman (1974) is PvdA-wethouder onderwijs, armoedebestrijding en inburgering in Amsterdam. Maar ze komt uit Wassenaar. Daar heeft ze haar hele jeugd gewoond. De familie Moorman woonde in het Van Polanenpark. Haar ouders waren fervent aanhanger van de PvdA. Marjolein en haar twee jongere broers kregen het socialistische gedachtengoed dan ook met de paplepel ingegoten.

“In een gemeente als Wassenaar ben je dan natuurlijk toch wel een uitzondering”, aldus de schrijfster. De geijkte beeldspraak van linksaf op het bruggetje van het Rijnlands Lyceum naar de Kieviet en rechtsaf naar de ‘gewone’ wijken, zal toch velen bekend in de oren klinken.

Grotestedenproblematiek

Moorman ziet Wassenaar als een mooie gemeente. De grotestedenproblematiek met achterstandswijken waar zij nu als wethouder armoedebestrijding mee te maken heeft, is wezenlijk anders dan in Wassenaar. En hoewel ook in Wassenaar armoede helaas geen onbekend begrip is, hebben de meeste ouders hier wel de financiële mogelijkheden om hun kinderen te laten bijspijkeren, of om ze zelf te begeleiden. ‘Dat ligt heel anders in de grote steden. De kans op ongelijkheid is daar vele malen groter’, schrijft Moorman in haar boek.

Zware jaren

Marjolein Moorman mag dan in Wassenaar opgegroeid zijn in een liefdevol gezin, haar leven ging zeker niet altijd over rozen. Tijdens haar studententijd stierf haar vader op 48-jarige leeftijd tijdens een tenniswedstrijd. Haar moeder overleed op 50-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. De drie kinderen Moorman bleven achter met een fikse financiële schuld, die hun ouders niet hadden kunnen wegwerken voordat ze overleden. Dit zijn ervaringen die het karakter van de schrijfster mede hebben gevormd.

Politiek

Na haar studie, haar promoveren en een wetenschappelijke carrière, besloot Moorman om de politiek in te gaan. In haar boek beschrijft ze op een heldere manier de problematiek van armoede, onderwijs en integratie. Zij blikt terug op hoe dat allemaal is ontstaan en is zeker niet zonder kritiek op het beleid van de afgelopen decennia. Daarbij neemt ze ook de rol van haar eigen PvdA onder de loep. Tegelijk deelt ze haar ervaringen en visie en biedt ze hoop voor een toekomst met een grotere kans op gelijkheid. Het maakt van ‘Rood in Wassenaar’ een lezenswaardig boek.

Middagprogramma 12 februari
Van 15.00 tot 16.00 uur is er een vrije inloop in de bibliotheek, waarbij het boek ‘Rood in Wassenaar’ kan worden gekocht en de schrijfster de boeken zal signeren. De aanvang van het interview is om 16.00 uur.

Tickets voor de bijeenkomst zijn binnenkort verkrijgbaar via de website van de bibliotheek of aan de balie. In verband met de coronamaatregelen is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. De entreeprijs bedraagt €5,-. QR-code is verplicht.

 

Tags

BoekInterview met Jan HoekemaMarjolein MoormanMiddagRood in WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top