Ga naar hoofdinhoud

Jaloers? Een grote bek kan je krijgen

8 februari 20224 minute read

Ik ga het gewoon toegeven: ik ben jaloers op Den Haag. Sinds kort zijn alle lijsten van alle partijen bekend gemaakt die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en er is slechts 1 partij in de regio Haaglanden die een lijst heeft ingeleverd die divers en inclusief is. Dat is de lijst 16 van Janice Roopram.

DITdus! doet niet mee in Wassenaar, omdat het een te onveilige werkplek is en ook tijdens de verkiezingen blijkt weer dat inclusie en toegankelijkheid niet een kwestie is van niet kunnen, maar niet willen.

Vandaag had ik een goede dag en besloot te gaan lopen.
Onderweg kwam ik dus een obstakel tegen in de vorm van een auto midden op het looppad. Deze auto behoorde bij een politieke partij die driftig op de borden aan het plakken om hun partij aan te prijzen.

Nu is dat niet raar, ware het niet dat DITdus! gepleit heeft voor voorbedrukte borden, omdat mensen met een functiebeperking NIET op trappetjes kunnen staan, niet kunnen plakken enz. Een heleboel niet, maar zij kunnen wel een print aanleveren om op voorbedrukte borden hun partij aan te prijzen.
Bewust is besloten om dit niet te doen. Zowel de voorzitster als de fractievoorzitster van DITdus! hebben dit aangegeven.

Afijn, ik vertelde dat ik het asociaal vond dat zij de doorgang versperden voor voetgangers met hun auto midden op de stoep. Ook wilde ik weten welke partij en zij gaven eerst een andere naam op. Ik bleef wachten tot de poster uit de wagen gehaald werd. Ik heb gezegd dat zij die auto weg moesten halen. Ze weigerden en deden net alsof ze mij niet meer hoorden. Toen ik de naam van de partij zei en ik er aan toevoegde dat ik raadslid ben, volgde de sneren.
Ah! Jij bent het raadslid dat er nooit is! Je verdient geld met nietsdoen!

Dat praatje gaat nu 4 jaar rond. Ik zal er duidelijk over zijn nu we aan het einde raken.
Ik kan niet veilig meedoen. De werkplek is niet aangepast, de wc ontoegankelijk, de raadszaal koud, de geluidsinstallatie slecht, de lift onveilig, geen ontruimingsplan, de tijdsduur van vergaderingen, de slechte ondersteuning enz.
Maar het belangrijkste: ik heb als enige geen cent verdiend aan het raadswerk.

Mijn vergoeding wordt als enige verrekend met mijn WAO. Ik ben dus elke maand gekort op mijn inkomen ipv, zoals alle anderen, aangevuld. Iedereen wil ’s avonds vergaderen, terwijl de raadsvergoeding er is om het salaris op te vangen voor wanneer je niet aanwezig bent op je werk. Bij mij niet. Ik moet het erbij doen en ga lichamelijk er ook op achteruit.

Ik moest gebruik maken van een laptop die niet functioneert bij mijn beperkingen, hetzelfde geldt voor de headset. Ik krijg mijn internetkosten niet vergoed, maar de anderen hun reiskosten wel. De fractieondersteuner kreeg 70 euro per maand, ondanks dat zij ook het werk deed van de griffie.

En er is diverse malen aan de bel getrokken.
En net zo vaak weggewimpeld.

In Den Haag liggen de bedragen hoger. Is er wel degelijk nagedacht over ondersteuning en zijn de werkplekken toegankelijk voor gehandicapten.

En nu is er ook Lijst16 van groep Roopram. En die heeft gewoon een vrouw als leider, mensen met diverse culturele achtergronden op de lijst en ook op een verkiesbare plek een man met een functiebeperking. Niet als accessoire, maar gewenst.

Heel anders dan in Wassenaar. Daar ben je een uitkeringstrekker of een aso wanneer er beleid over jouw gemaakt wordt. Allemaal wantrouwen naar deze mensen en inwoners van Wassenaar.

DITdus! gaat overigens wel door, maar dan als belangenbehartiger.

Dat wordt de aankomende 4 jaar gezellig wanneer wij inspreken in de raad en ongevraagd adviezen gaan uitbrengen!

Ik ben jaloers! Den Haag kan zo maar een partij binnen hebben die kennis, kunde en ervaring heeft en mensen met een beperking voor vol aanzien.
En nog mooier; een lijsttrekker die vrouw is!!!

De aankomende jaren wordt in Wassenaar weer 4 jaar lang het VN-verdrag Handicap geschonden. En niet omdat men het niet weet, maar bewust. Bewust treiteren, pesten en drempels opwerpen. Dat is waar Wassenaar groot in is.

En de kiezers?

Die gaan jarenlang jaloers naar Den Haag kijken en moeten hun bek gewoon houden.

Brenda Hagen
Fractievoorzitster DITdus!
Diversiteit, Inclusie en Toegankelijkheid dus!

Tags

DITdus!GemeenteraadIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top