Ga naar hoofdinhoud

“PvdA ook partij voor jonge mensen”

8 februari 20222 minute read

Een enkele vraag volstaat om de 20-jarige Dave Könicke op de praatstoel te krijgen voor een bewogen betoog: Hoe komt een jongere terecht bij de PvdA, de eens machtige partij met een vergrijzende aanhang en die het nu moet doen met niet meer dan negen zetels in de Tweede Kamer?

Het was dan ook niet vanzelfsprekend. Dave komt niet uit een rood nest. Wel had het gezin waarin hij opgroeide in Oostdorp het niet bepaald breed. Dave zag al in zijn jonge jaren om zich heen dat er ook in, of misschien wel juist in, een dorp als Wassenaar de omstandigheden waarin je opgroeit en de sociale omgeving sterk bepalend zijn voor de kansen die je krijgt in het leven.

davethuis2“Ik ging op zoek naar politieke partijen die bij mij pasten,” zegt Dave. “Sociale gelijkheid en gelijke kansen waren en zijn voor mij belangrijk. En ondertussen zie je verschillen in vermogens van de mensen groeien.” Zijn zoektocht bracht hem bij het linkse kamp. Hij verkoos de PvdA boven GroenLinks omdat de sociaaldemocraten minder star waren in hun standpunten. “Ze zochten de dialoog en waren bereid mee te regeren”.

Dave is inmiddels twee jaar lid van de PvdA en vindt naast zijn studie bestuurskunde aan de Hogeschool in Den Haag de tijd om zich in te zetten voor de campagne van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze partij maakt zich vanouds sterk voor werkgelegenheid, strijdt tegen ongelijkheid in inkomens en voor betaalbare huisvesting. Oude thema’s die relevant zijn voor jongeren die kampen met woningnood, 0-urencontracten en hoge studieschulden.

“De vrije markt is helemaal doorgeslagen. Daarvan worden jongeren de dupe. Voor jonge Wassenaarders zijn er nauwelijks betaalbare woningen. Het leidt tot een gedwongen vertrek uit het dorp waar ze het liefst zouden blijven wonen, ” zegt Dave. Hij pleit voor meer regulering bij de volkshuisvesting. Ook denkt hij dat het innovatieve project Uuthuuskes, dat voorziet in betaalbare geprefabriceerde en verplaatsbare woningen voor tijdelijke huisvesting, dit probleem kan verminderen.

“De uitdaging voor Wassenaar is om voldoende huizen te bouwen en er voor te zorgen dat dit klimaatvriendelijk gebeurt” Dave ziet sociale zekerheid, klimaat en een humaan migratiebeleid als belangrijke politieke thema’s, ook voor de verkiezingen van de gemeenteraad op 16 maart. Stem Duurzaam, Actief én Sociaal: DA’S PvdA!

 

 

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022IngezondenPvdAWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top