Ga naar hoofdinhoud

CDA-Wassenaar staat voor financieel solide beleid

18 februari 20222 minute read

In deze campagnetijd worden soms ronkende stukjes geschreven, die het niet altijd even nauw nemen met de werkelijkheid. Het zou goed zijn om dit te laten controleren door een onafhankelijke ”factchecker”. CDA-fractievoorzitter Ronald Everard: “Sommige partijen zijn in de gemeenteraad bijna overal tegen. Stel dat je de stukjes van bijvoorbeeld DLW of HVW zou geloven, dan gaat het helemaal verkeerd met onze Wassenaarse gemeentefinanciën. Dat is op basis van feiten echt kolder. Goed om dat nader te duiden.”

De Wassenaarse gemeentefinanciën zijn kerngezond. Het eigen vermogen is goed op pijl gebleven en er is ruim voldoende geld in kas. Partijen die zeggen dat dat niet het geval is, zijn ongenuanceerd en populistisch bezig om onrust te stoken. CDA-raadslid Wim Koetsier: “Gelukkig hebben gemeenten een onafhankelijke toezichthouder op de gemeentefinanciën: de provincie. Recentelijk hebben zij helder aangegeven hoe Wassenaar en onze omliggende gemeenten er financieel voorstaan. Uit bijgaande grafiek blijkt klip en klaar dat wij in Wassenaar financieel uitstekend scoren, ook in vergelijking met veel andere gemeenten.”

Dit neemt niet weg dat gemeenten en ook Wassenaar financieel op de proef worden gesteld. De grootste uitdagingen zaten met name op het terrein van het sociaal domein: de uitgaven voor de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning (WMO) waren fors hoger dan de bijdragen die we hiervoor van het rijk ontvangen. Daarnaast speelt ook een mogelijke herverdeling van de bijdragen van het rijk voor alle gemeenten. Dit zonder dat de totale koek groter wordt. De ene gemeente zal meer geld krijgen en andere zoals Wassenaar zullen er mogelijk op achteruit gaan. Dit is vervelend, maar Wassenaar kan zeker een stootje hebben.

Het CDA is en een partij die zich graag inzet om Wassenaar beter, mooier en socialer te maken. CDA-fractievoorzitter Ronald Everard: “Na de formatie vier jaar geleden bleek de VVD als grootste partij van Wassenaar geen wethouder van financiën te leveren. Dat was voor de CDA-onderhandelingsdelegatie een verrassing. Ik kom zelf uit een politieke traditie dat de grootste partij bijna altijd de portefeuille financiën wil hebben. Ben er trots op dat wij als CDA de wethouder van Financiën hebben geleverd. Ook in deze financieel lastige tijden staan wij er mede dankzij wethouder Hubert Schokker en het college financieel uitstekend voor.

Het CDA-Wassenaar is al decennia lokaal verankerd in Wassenaar en een partij van doeners en niet van onruststokers. Dat geldt voor zowel mijn fractie als onze wethouder.”

PHOTO ronald voor de Paauw

gemfinancien

Tags

CDAGemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022IngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top