Skip to content
Fotocredit: Antoine van Kaam

Stap de kleurrijke kosmos van Beat Zoderer binnen in museum Voorlinden

21 februari 20222 minute read

Zaterdag 19 februari jl. is een grote overzichtstentoonstelling van Beat Zoderer (1955) geopend bij museum Voorlinden. De Zwitserse kunstenaar is bekend om zijn kleurrijke en vaak humoristische objecten, installaties en sculpturen, gemaakt van materialen die hij bij doe-het-zelfzaken en kantoorboekhandels vindt. Daarmee geeft hij een hedendaags antwoord op eerdere kunststromingen, waaronder het constructivisme. De solotentoonstelling van Zoderer is te zien tot en met 15 mei 2022.

De kunstwerken van Beat Zoderer lijken vaak ingewikkelde structuren, opgebouwd volgens een bepaalde methode. Maar wanneer je langer kijkt, valt er geen wiskundige formule of bepaalde vorm van herhaling te ontdekken; het is pure willekeur waarmee Zoderer het werk heeft gemaakt. Het gebruik van alledaagse materialen, de duidelijke imperfecties in het eindresultaat en de ruimte in het werk nodigen je uit om de instincten van de kunstenaar te volgen, om te kijken hoe hij het kunstwerk heeft opgebouwd.

In die duidelijke sporen van het maakproces straalt de creativiteit op je over, want je ervaart talloze manieren waarop je de materialen ook kunt inzetten. Op die manier deconstrueert en revitaliseert Zoderer de abstract geometrische en constructieve kunst en plaatst ze in een menselijk en haalbaar perspectief.
Beat Zoderer: ‘The poetry of a work lies within thinking “I could do this too”. Poetry lies beyond the surface.’

Kleurrijke kosmos
Zoderer laat de alledaagse materialen zijn werkkaders bepalen, maar zoekt daarbinnen de maximale speelruimte. Daarvoor volgt hij zijn intuïtie en laat het idee komen in de uitvoering. Met het grotendeels spontane creatieproces doet Zoderer een poging tot orde scheppen in de chaos. In Zwitserland is Zoderer dankzij zijn hedendaagse invulling van constructieve kunst één van de meest vooraanstaande kunstenaars. Ook heeft museum Voorlinden al jaren werk van Zoderer in haar bezit. Toch heeft Nederland de hedendaagse constructivist nog niet ontdekt en daar gaat deze solotentoonstelling verandering in brengen.

Tot en met 15 mei 2022 biedt Voorlinden een boeiend overzicht van het kleurrijke en omvangrijke oeuvre van Zoderer, van grote, overweldigende installaties en complexe, speelse sculpturen tot kleine, intieme objecten, die jou alleen maar doen verlangen naar meer.

Directeur Suzanne Swarts: ‘De genialiteit van Beat Zoderer is dat zijn werk binnen handbereik ligt en toch onbereikbaar is. Het is kunst die je wilt kopiëren, terwijl je weet dat het jou nooit lukt hetzelfde te bereiken.’

Tags

Beat ZodererMuseum VoorlindenOverzicht oeuvreTentoonstellingWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top