Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Bijzondere herdenking Wassenaarse Slag: ‘Ineens is de oorlog weer heel dichtbij’ (met video)

1 maart 20223 minute read

Niet alleen de stralende zon droeg dit jaar bij aan het bijzondere karakter van de herdenking aan de Wassenaarse Slag. Dit jaar had de herdenking een extra bijzonder karakter vanwege de invasie van de Oekraïne. Ineens was de oorlog weer heel dichtbij. Zodoende waren de gedachten van de aanwezigen op deze maandag niet alleen bij de zes Franse commando’s, die op 28 februari 1944 het leven lieten voor onze bevrijding, maar ook bij de militairen en burgers van Oekraïne.

Loco-burgemeester Caroline Klaver verwees dan ook in haar openingswoord naar de invasie van de Oekraïne. “Het gevaar van oorlog ligt overal op de loer en daarom is het zo vreselijk belangrijk, dat we deze verhalen blijven vertellen.”

Verhalen zoals die van de zes Franse commando’s, die door een Britse torpedoboot waren afgezet voor onze kust. Onbedoeld kwamen zij in een Duits konvooi terecht, dat hen aanzag voor een Duits vaartuig. Met een rubberboot wisten ze uiteindelijk het Wassenaarse strand te bereiken. Hun opdracht was een zwakke plek in de Atlantikwall te vinden, waardoor speciale eenheden en geheime agenten ongemerkt de Duitse linies zouden kunnen passeren.

Op het strand hebben de commando’s naar alle waarschijnlijkheid een trip-wire geraakt en zijn er Duitse vuurpijlen de lucht ingegaan. Tevergeefs probeerden zij hun schepen weer te bereiken, maar zijn daarbij omgekomen. Drie commando’s vonden de dood in een rubber boot en één lichaam spoelde aan op het strand van Wassenaar. Het lichaam van commandant Trépel spoelde samen met dat van de zesde commando een dag later aan in Scheveningen.

In 1984 is een onderzoek ingesteld naar het lot van de Franse commando’s. Dat werd vastgelegd in het boek ‘Het drama bij de Wassenaarse Slag februari 1944’ van Elise Kamphuis. Op 3 mei 1985 werd vervolgens een monument geplaatst ter nagedachtenis aan deze commando’s. Sindsdien worden jaarlijks de Franse commando’s herdacht.
Zowel Nederlandse als Franse genodigden betoonden hun eer aan de gesneuvelde soldaten en vele organisaties legden ook deze keer weer een bloemstuk ter nagedachtenis.

Namens de gemeente Wassenaar deden loco burgemeester Klaver en wethouder Bloemendaal dat. Ook de Wassenaarse Oranjevereniging en leerlingen van de Herenwegschool legden een bloemstuk.

Op initiatief van deze leerlingen is bovendien een QR code aangebracht op het herdenkingsbord bij het monument. Geïnteresseerden kunnen daarmee het hele verhaal over de heldhaftige commando’s nalezen op de website van de gemeente.

J. Hagnéré, J. Rivière, R. Guy, R. Cabanela, F. Devillers en hun commandant Ch. Trépel waren jonge mannen, die hun leven gaven voor onze vrijheid.

{youtube}/4-kfBA5q6uE{/youtube}

 

Tags

Franse Commando'sHerdenkingTweede WereldoorlogWassenaarWassenaarse Slag
Gerelateerde artikelen
Back To Top