Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: erfgoedvereniging Heemchut

Uitspraak Raad van State: Krakers moeten Huize Ivicke verlaten

4 maart 20222 minute read

Er is geen woord Spaans bij de uitspraak van de Raad van State. De krakers van Huize Ivicke aan de Rust en Vreugdlaan moeten dit monumentale pand verlaten. Daarvoor krijgen ze drie maanden de tijd. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de krakers hadden aangespannen bij de Raad van State.

De krakers bivakkeren al sinds de zomer van 2018 in de monumentale villa van ‘krottenkoning’ Ronnie van der Putte. Vorig jaar december verloren ze het kort geding waarin zij zich verzetten tegen het besluit van de gemeente Wassenaar om het pand te ontruimen. Twee weken geleden probeerden de Raad van State zover te krijgen dat zij de definitieve uitspraak in Huize Ivicke mochten afwachten. Daarin ging het Hoge College van Staat dus niet mee.

De krakers beriepen zich op de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens, met verwijzing naar het recht voor mensen op een veilige plek om te wonen. Volgens staatsraad Eric Helder betekent dat niet ‘dat aanspraak kan worden gemaakt op een blijvend recht op illegale bewoning’.

Staatsraad Eric Helder geeft in zijn vonnis de krakers nog wel drie maanden de tijd om vervangende woonruimte te vinden. Dat komt erop neer dat het veelbesproken pand eind mei moet zijn ontruimd.

Bron: Leidsch Dagblad

Tags

Huize IvickeKrakersRaad van StateUitspraakWassenaar
Back To Top